Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Sporu uygun saatte yapın!

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri'nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu "İyi Yaşa" pla...

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri'nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu "İyi Yaşa" platformunda tavsiyelerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, doğru saatte yapılan sporun kısa zamanda etkisini göstereceğini belirtiyor.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri'nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu "İyi Yaşa" platformunda önerilerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, spor için herkesin özel bir saati olduğunu ifade ediyor. Kaşıkçı'ya göre doğru saatte yapılan spor sayesinde kısa zamanda vücudumuzda daha büyük değişimler görebiliriz. Kaşıkçı sözlerine şöyle devam etti: "Spora yarım saat zor ayırıyorum, bir de bunun saatini mi ayarlayacağım" der gibisiniz. Haklısınız da. Günümüz koşullarında evden işe, işten eve gitmek zaten bütün zamanımızı alıyor; kendimize zor zaman ayırabiliyoruz. En azından ayırabileceğimiz bu yarım saati, spordan beklentimize ve yaptığımız spora göre ayarlayabilirsek, en kısa zamanda vücudumuzda daha büyük değişimler görebiliriz.

Yapılan araştırmalar, herkesin vücudunun kendine özgü bir ritmi olduğunu ortaya koymuştur. Günün belli saatlerinde bu ritm en yüksek seviyesine, bazı saatlerde ise en alt noktasına ulaşır. Bu nedenden ötürü, spor yaptığımız saatler vücut ritmimize uygun olursa yaptığımız herhangi bir spordan çok daha büyük verim ve haz alabiliriz.

Aynı zamanda, pek çok kişi için spor yapmak kalori yakmakla eş anlama gelmektedir. Kalori yakmak demek metabolizma oranlarımızı yükseltmek demektir, yani vücudumuzun enerji harcama oranını. İşte, herhangi bir spor yaparken bu metabolizma oranı yükselir, bitirdikten sonra ise yavaşça azalmaya başlar. Ancak bu azalma oranı oldukça yavaş olduğu için spor yapmayı bıraktıktan sonra bile vücudumuz kalori yakmaya devam edebilmektedir."

"Spordan beklentilerimizi belirlemekte fayda var" diyen Kaşıkçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer kalori yakmak istiyorsak, spor yapmak için en iyi saatin sabah saatleri olduğunu söyleyebilirim. Kahvaltıdan önce spor yapıldığında daha çok yağ yakma şansımız oluyor. Kahvaltısız yapamam ben derseniz, o zaman kahvaltınızı bölmenizi tavsiye ederim. 2 dilim ekmek yiyorsanız bir dilimini spordan önce, ikinci dilimini ise spordan sonra. Böylelikle hem kendinizi yemekle şişirmemiş hem de aç kalıp yorgun düşmemiş olursunuz. Yağ yakımı için diğer uygun saat ise; öğleden sonra ve akşam saatleridir; çünkü bu saatlerde insan vücudundaki hormonlar en yüksek seviyededir.

Eğer sadece rahatlamak, güzel bir uyku uyumak, sağlığınızı korumak gibi nedenlerle spor yapıyorsanız günün her saatini tercih edebilirsiniz. Ancak, hangi nedenle olursa olsun, akşam saat 10'dan sonra herhangi bir spor yapmamaya özen gösterin. Uyku hormonu olan melatonin hormonu, akşam saat 10 ile sabah 4 arasında en yoğun şekilde salgılanmaktadır. Vücudumuz bir yandan melatonin hormonu salgılarken diğer yandan endorfin hormonuyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu da bazı zamanlar baş ağrısı, uyku bozuklukları, uykuya dalamama, sabah yorgun uyanma gibi sıkıntılara neden olabilmektedir.

Bunun yanında, yaptığımız spora göre de vücudumuzun çalışması farklılık göstermektedir. O nedenle her spor için farklı saatler daha uygun olabilir. Örneğin koşmak, yürümek gibi sporları tercih ediyorsanız sabah saatlerini; tenis gibi yağ yakıcı sporlar yapıyorsanız öğleden sonra akşam saatlerini; yüzme ve jimnastik yapıyorsanız akşam saatlerini tercih etmenizde fayda var diyebilirim."

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe