Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Diyabet cerrahi tedavisi

Hasta takip programı ile insan vücudu, gün içerisinde tüketilen gıdalara bağlı gelişen belirli bir insülin dengesine sahiptir. Diyabet cerr...

Diyabet cerrahi tedavisi
Hasta takip programı ile insan vücudu, gün içerisinde tüketilen gıdalara bağlı gelişen belirli bir insülin dengesine sahiptir. Diyabet cerrahi tedavisi kapsamında sağlık açısından istenen seviyede insülin üretilemeyen kişilerin iyileştirilmesini içerisine alır. Genellikle ortalamanın üzerinde kiloya sahip olan kişilerde şeker hastalığı görülebilir. 

Genetik ve çevresel etkenler doğrultusunda bireylerde insülin salınımında düzensizlikler görülebilir. Aynı zamanda stresli yaşam şartlarına bağlı olarak da diyabet hastalığı oluşabilir. Tip 1 ve tip 2 diyabet olarak iki farklı şeker hastalığı mevcuttur. Bu iki hastalığın temel farkı ise insülin salınımı ile ilgilidir.

Tip 1 diyabet hastalarında insülin üretimi söz konusu değildir. Farklı olarak tip 2 diyabetik bulguları olan kişilerde hali hazırda insülin üretiminden söz edilebildiği halde gerekli fonksiyonları sağlayamaz. Dolayısıyla kandaki şeker seviyesi çoğunlukla yüksek seviyelerde izlenir.

Diyabet Cerrahi Tedavisi Nedir?

Metabolik cerrahi ameliyatı yöntemlerine başvurulmadan önce izlenmesi gereken bazı adımlar bulunur. Tip 1 diyabet teşhisi olan kişilere insülin enjeksiyonu tedavisiyle kandaki şeker seviyesi kontrol altına alınabilir. Fakat tip 2 diyabet hastalığına sahip bireylerin beslenme değişiklikleri ve düzenli hareket etmelerine rağmen iyileşme görülmeyebilir.

Hastaların sindirim sistemleri ileri derecelerde zarar görebilir. Bu durumlarda uzman hekim değerlendirmesinin ardından cerrahi müdahale gerekebilir. Laparoskopik teknik, kapalı cerrahi yöntemler ile gerekli bölgede işlemler yapılır. Bu yöntemler, sleeve gastrektomi, gastrik bypass, duodenal switch ve transit bipartisyon olarak sıralanabilir.

Alanında uzman doktor tarafından yapılan muayene ve gerekli tetkikler sonucunda kişiye uygun tedavi planı oluşturulur.  Tip 2 diyabet ameliyatları sonrasında öğünlerde tüketilen gıda miktarlarının azaltılması hedeflenir. Aynı zamanda hormon üretimi yapan bağırsak işleyişleri düzenlenir. İşlem türüne göre ameliyat, 3 saate kadar sürebilir.

Hangi Hastalara Uygulanır?

Diyabet cerrahi yöntemleri belirli kriterleri karşılayan hastalara uygulanır. Vücut kitle indeksi, değer olarak 35 ve üzerinde olması gerekir. Şeker hastalığını önleyici nitelikte beslenme düzeni tedavi açısından oldukça önemlidir. Beraberinde de düzenli spor ve hareket alışkanlıkları ile desteklenmesi gerekir.

İlaç tedavisi ve günlük davranışların iyileştirilmesine rağmen kandaki şeker seviyesi kontrol altına alınamayabilir. Tip 2 şeker hastalığı olan kişilerin tedavisinde cerrahi yöntemlere yer verilir. Tip 1 diyabet bulguları gösteren bireylerde gözle görülür bir etkisi bulunmaz.

Bir diğer kriter ise pankreas işleyişinin sağlık açısından istenilen seviyelerde olmasına bakılır. Kişilerin pankreas içerisindeki insülin üretimi yetersiz olan durumlarda cerrahi operasyonlara başvurulur. Aynı zamanda psikolojik sağlık durumu, obezite nedeniyle olumsuz yönde etkilenebilir. Şeker hastalığı nedeniyle zaman içerisinde iç organlar da zarar görebilir.

Yan Etkileri Nelerdir?

Uzman hekim tarafından hastanın genel sağlık taraması yapılır. Bu doğrultuda kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen diyabet hastalığının etkileri en az düzeye indirilir. Transit bipartisyon ameliyatı sonrasında diyabet ve bağlantılı olarak ortaya çıkan hastalıkların etkilerinde azalma olduğu kaydedilir.

Hastaların bedenlerinde gerçekleşen büyük ölçekli değişimden dolayı psikolojik destek almaları önerilir. Ameliyat ertesinde ender de olsa ilaç tedavisine devam edilebilir. Mide yapısı ve genel sağlık durumunun takibi için düzenli olarak doktor kontrolleri yapılması gerekir.

Metabolik cerrahi ameliyatları sonrasında mide hacminde küçülme gözlemlenir. Bu sayede açlık halinde azalma yaşanır. Tüketilen besinlerin vücuda girmesinin ardından sindirilme işlemi sağlıklı bir şekilde yürütülür. İnsülin seviyesi istenilen seviyeye ulaşarak kandaki şeker oranı azalmaktadır.

İyileşme Dönemi

Operasyon sonrasında metabolizma ve sindirim sisteminin fonksiyonlarını korumak için uzman hekimler tarafından birtakım uyarılar bulunur. Özellikle diyabet hastalığının kişinin sağlığına uzun vadede ciddi boyutlarda zararlarının önüne geçilir.

Beslenme düzeni, ameliyat ertesinde diyetisyenler tarafından belirtilen şekilde normale geçilir. Ortalama 6 ile 7 haftalık süreç boyunca doktor gözetiminde bir plan izlenir. Sıvıdan katı gıdalara doğru devam eden doğrultuda ilerlemelidir.

İlk günlerde yalnızca sıvı formdaki gıdalar tüketilmesi tavsiye edilir. Birkaç hafta içerisinde kişiler günlük aktivitelerine geri dönebilir. Kişiden kişiye değişen sindirim sistemi nedeniyle belirtilen sürelerde değişiklik görülmektedir. Hastaların operasyonu yürüten uzman hekime danışmaları oldukça önem taşımaktadır.

Obezite ve diyabet cerrahi tedavisi alanında uzman doktorların gözetiminde sürdürülmesi gereken bir süreçtir. Aynı zamanda kişiye özel olarak oluşturulan tedavi planı ile şeker hastalığı ile baş etme noktasında etkili olduğu gözlemlenmiştir. Sorularınız ve ayrıntılı bilgi için alanında uzman doktorlar ile iletişime geçebilirsiniz.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok