Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Kış mevsimini hastalanmadan geçirebilmek için neler yapmalıyız?

Hava sıcaklıklarının bu hafta ani değişim göstermesiyle birlikte gribal enfeksiyonlara yakalanma riskimiz de artış göstermiştir ve bizlerin ...

Kış mevsimini hastalanmadan geçirebilmek için neler yapmalıyız?

Hava sıcaklıklarının bu hafta ani değişim göstermesiyle birlikte gribal enfeksiyonlara yakalanma riskimiz de artış göstermiştir ve bizlerin bununla ilgili gerekli önlemleri de alması da gerekmektedir. Bunlar ne tür önlemler diye soracak olursanız, herkesin de bildiği üzere bağışıklık sistemimizi güçlendirmektir. Bunun için neler yapmalıyız, nasıl beslenmeliyiz ve nelere dikkat etmeliyiz sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle kaliteli uyku çok önemli ve sizin gün içindeki enerjinizi iyi bir uyku düzenine sahip olmanız belirler. Kaliteli uyku dediğimiz zaman neyi anlamalıyız peki? Her gün ortalama yedi saat uyumalısınız ve 00.00-07.00 arası ideal zaman dilimidir. Aralıksız, derin bir uykuya dalabilmeniz gerekmektedir. Mümkünse elektronik cihazlarınızım kapatılması hatta yatmadan wifii cihazını fişten çekmenizdir. Gece boyu radyasyona daha fazla maruz kalmak uyku kalitenizi olumsuz etkilemektedir.

Bağışıklık sistemimiz doğrudan bağırsak sağlığıyla ilişkilidir ve bağırsak ikinci beyin olarak değerlendirilmektedir. Yani stresten mümkün olduğu kadarıyla uzak kalmak gerekmektedir. Stresinizi azaltacak aktiviteler yapabilirsiniz. Hobilerinize vakit ayırabilirsiniz. Hatta bilimsel araştırmaların da onayladığı üzere egzersiz veya yürüyüş yapmak vücuttaki mutluluk hormonlarının çalışmasını artırdığı için stresi de azaltıcı etkiye sahiptir. 

Bağırsak sağlığı demişken, bağırsak sistemine iyi gelen besin ve içeceklerden bahsetmezsek olmaz. En çok bilinenler arasında kefir bulunmaktadır. Probiyotik olarak bilinen kefirin sade olanlarının tüketilmesini önermekteyiz. Bağırsak sağlığını korumak için şeker, fruktoz içeren içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Kurubaklagiller de bağırsak dostu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kısık ateşte 6 saatte pişirilmiş kemik suyu da bağırsak dostudur. Kemik suyunu buzlukta dondurduktan sonra yemeklerin içine ekleyerek hem lezzet katarsınız hem bağışıklık sisteminizi güçlendirirsiniz.

Kan değerlerinizi yılda iki kere ölçtürerek vücudunuzda eksik olan mineral ve vitaminleri ek takviyelerle veya beslenmenizi düzenleyerek tamamlamanız gerekmektedir. Omega-3 değerleri çoğu zaman atlanıyor fakat bağışıklık sistemi için yeri çok önemli. Omega-3 ihtiyacınızı besin olarak balıklardan, balıktan hoşlanmıyorsanız keten tohumu ve cevizden de alabilirsiniz.

Öğünlerinizi lütfen atlamayın. Öğün saatlerinizi mümkünse belirli bir plan doğrultusunda belirleyip o saatlerde yemek yemelisiniz. Herkes üç öğün beslenecek diye bir şart kesinlikle yoktur. Eğer ki 12.00 gibi kahvaltı yapılıyorsa 2 öğün beslenmek en uygun olanıdır.

Geldik meyve ve sebze tüketimine... Her gün 1-2 porsiyon meyve tüketimi bağışıklık sistemimiz için önemlidir. Burada en çok düşülen hata taze sıkılmış meyve suyu tüketimidir. Elbette ki vitamin deposudur fakat aynı zamanda içerisinde 4-5 porsiyon meyve barındırdığı için zararlı hale gelmektedir. Kan şekerini hızlı yükselten meyve suları aynı zamanda vücutta yağ dokusunu da artırmaktadır. Çok vitamin iyi bağışıklık sistemi demek değildir. Zaten vücut ihtiyacından fazlasını atıyor ve fazladan tüketmiş olduğunuz meyveler size yağ dokusu olarak geri dönüyor. Peki uzmanlar sebze meyve tüketin diyorlar biz ne yapalım bundan sonra diyecek olursanız, meyve porsiyonlarını en fazla 2 ile sınırlı bırakıp 4-5 porsiyon kadar sebze tüketimine ağırlık verelim. Sebze yemeği sevmiyorum diyebilirsiniz ama genel olarak salata seven bir kültüre sahibiz. En azından her öğünde belirli bir miktar salata veya söğüş halinde sebze tüketmeniz de bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminleri ve mineralleri almanız demektir.

Soğan ve sarımsak tüketimi de bağışıklık sistemini güçlendiren iki önemli besindir. Sarımsak hem antiviral hem de antibakteriyel bir besindir. Kalp hastalıkları ve kanser hastalıklarına karşı da koruyucu etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Her yemeğin içine katılabilecek bu ikiliyi mutlaka günde en az bir kez tüketmemiz gerekmektedir.

Soğuk kış günlerinde öğünlerin vazgeçilmezi olan, çorba. Çorba benim bağışıklık sistemimi nasıl güçlendirecek diyorsanız yapmanız gereken sadece bol baharat kullanmak. Özellikle hangi baharatları katalım derseniz de zencefil, zerdeçal, pul biber, karabiber, kimyon tercih edilebilir.

Dyt. Beyza Karabulut
instagram: dytbeyzakr

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe