Ortodontik tedavi sırasında kullanılan bir yöntem. Bu yayılma, üst çenedeki kemer genişletilerek dişlerin doğru yerlere yerleşmesini sağlar....
Ortodontik tedavi sırasında kullanılan bir yöntem. Bu yayılma, üst çenedeki kemer genişletilerek dişlerin doğru yerlere yerleşmesini sağlar. Genellikle çapraşık dişlerin taşıdığı veya çene uyumsuzluğu olan hastaları tedavi etmek için kullanılır. Çene genişletme tedavisi, ağız içi apareyler veya sabit cihazlar kullanılarak uygulanabilir.
Çene Genişletme Tedavisi Yararları
Alt ve üst çene darlığı olan hastalarda, cerrahi olmayan yöntemlerle büyük oranda iyileşme sağlanır. Gelişimsel süreçleri devam eden çocukluk çağındaki bireylerde 9 yaşa kadar hareketli aygıtlar etkili olur. Özellikle 18 yaşına kadar dişlere yerleştirilen aygıtlarla üst çene darlığının önüne geçilir.
Hastanın şikâyetleri ve ağız yapısına özel olarak tedavi planı oluşturulur. Böylelikle tedavi sonrasında pek çok avantaj sağlanır. Bazıları şu şekilde sıralanabilir:
• Dişlerin pozisyon ve ağız içerisinde duruşlarında iyileşme görülür. Dişlerin doğru konumlandırılmasına yardımcı olabilir. Bu sayede dişlerin daha düzgün bir şekilde sıralanması sağlanabilir.
• Çene kapanışından kaynaklanan solunum problemleri ortadan kalkar. Solunum yollarını açarak daha iyi nefes almaya yardımcı olur.
• Konuşma fonksiyonlarında görülen bozukluklar büyük oranda düzeltilir. Çene yapısı sayesinde konuşma problemlerinde olumlu yönde ilerleme görülür.
• Çene genişletme tedavisi yüz simetrisinin desenlerini düzenler ve daha iyi bir görünüm sağlar.
Çene Darlığı Nasıl Açılır?
Üst ve alt çenenin kapanışı, bazı bireylerde sağlıklı bir şekilde gerçekleşmeyebilir. Genellikle üst çenede yapısal olarak görülen problemlerden kaynaklanmaktadır. Üst çene darlığı olarak tanımlanan ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Solunum güçlüğü, çiğneme işlevlerinin aksaması ve diğer eklem bozuklukları örnek olarak gösterilir.
Ön muayenenin ardından çene darlığını tedavi etmek için alanında uzman diş hekimleri tarafından aşağıdaki yöntemler takip edilebilir;
Sabit apareyler: Çene genişletme tedavisi diş telleri gibi sabit apareyler, dişlerin çenesinin genişletilmesi uygun şekilde hareket edilmesini sağlayabilir. Bu apareyler çene kemiklerinde küçük çapta kenarları koruyan, dişlerin daha iyi sıralanmasına yardımcı olabilir.
Mobil apareyler: Mobil apareyler, sabit cihazlara benzer şekilde çalışır ancak dişlerin hareketliliğini sağlayan bir mekanizmaya sahiptir. Bu apareyler, genellikle çocuklarda kullanılır.
Genişletici bir cihaz takarak çene kemiklerini yavaş yavaş hareket ettirir ve böylece çene genişletilir. Bu işlem sırasında, genişletici alet dişlerin arkasında yer alır ve sürekli olarak genişletilir. Bu işlem sırasında dişlerin hareketi ve kemik organları takip edilir. Çene genişletme tedavisi bitirildikten sonra, genişletici aleti çıkarma ve dişlerin yeniden hizalanması için başka bir ortodontik tedavi yapılabilir.
Çene Genişletme Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Çene genişletme işlemi, ağız hijyeni ve düzenli kontroller gerektirir. Bu işlemin ardından, çene kemiklerinin doğru şekilde konumlandırılması için bir süre boyunca takip edilmeniz gerekebilir. Tedavi sırasında kullanılan genişletici alet çıkarıldıktan sonra, dişlerinizin yeni pozisyonlarına alışmak birkaç gün sürüyor.
Ayrıca, çene genişletme işlemi sırasında dişlerin arasındaki bozukluklar için ek ortodontik tedavilere başvurulur. Tedavi sonrasında ağrı, hassasiyet ve hafif şişlikler normal olabilir. Ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler kullanılabilir. Çene genişletme tedavisi sonrasında ağız hijyeninize özen göstermeniz için önemli ve diş fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edin.
Hiç yorum yok