Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Regl ağrısı nedir? Regl ağrısına iyi gelen 8 doğal çözüm

Adet kanaması, kadın fizyolojisinin bir parçası olan menstruasyon döngüsünde vücudun progesteron hormonunun azalması ve zayıflamasıyla bağlı...

Regl ağrısı nedir? Regl ağrısına iyi gelen 8 doğal çözüm

Adet kanaması, kadın fizyolojisinin bir parçası olan menstruasyon döngüsünde vücudun progesteron hormonunun azalması ve zayıflamasıyla bağlı rahim iç duvarındaki dokuların dökülmesi ve vücuttan atılmasıdır. Bazı kişilerde bu süreç, adet kanamasından birkaç gün önce karın alt kadranında kramp tarzında ağrı şikayeti ile gerçekleşebilmektedir. Bu duruma adet kanaması veya dismenore denir.

Dismenore belirli periyotlarla yenileyici tarzda gerçekleştiğinden, hastaların günlük hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkiler. Ağrı şikâyeti kanamadan birkaç gün önce başlayıp kanama dönemi boyunca sürebilir. Regl ağrısı ile birlikte hastalarda bulantı, ishal, halsizlik, kusma, baş ağrısı gibi şikayetler eşlik edebilir. 

Regl ağrısı neden olur?

Adet kanaması gerçekleşirken rahmin iç kısmındaki dokular progesteron etkisinin kaybolması ile dökülmeye ve kanla karışık şekilde atılmaya başlar. Doku ve kan birikiminin atılımının kolaylaşması için rahim dokusunun içinde yer alan kas dokusu kasılır. Çeşitli kadın hastalıkları sebebi ile de rahim kaslarının kasılması sırasında çok ciddi ağrı şikayetleri olabilir. 

Regl ağrısına ne iyi gelir?

1) Karnınıza ve ayaklarınızın altına sıcak su torbası koyun

Regl ağrısına iyi gelen çözümlerden birisi de sıcak su torbası konulmasıdır. Yatarken karnınıza veya ayaklarınızın altına sıcak su torbası koymak çoğu zaman ağrıyı hafifletir. Ancak su torbasının delinme veya patlamada teninizi yakmayacak sıcaklıkta olmaması gerekir bu yüzden suyun ısısına dikkat edilmelidir.

2) Karnınıza masaj yapın

Karın alt bölgesine yapılan masaj kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Parmak uçlarınız ile avuç içinize dairesel hareketlerle masaj yapmak kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacaktır. 

3) Ilık duş alın 

Ilık su ile duş almak regl ağrısı için her zaman etkili yöntemlerden biridir.
Kaslarımızın rahatlamasını sağlayarak regl ağrısını geçirir. Ayrıca kişi kendini tazelenmiş hisseder.  

4) Bitki çatı için 

Zencefil, papatya, ıhlamur, tarçın, rezene gibi bitki çayları tüketmek ağrıları hafifletir. Nane limon, yeşil çay ve kırmızı meyve çayları bu süreçte vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca bitki çaylarının sakinleştirici ve ödem atıcı etkisi vardır. 

5) Sağlıklı beslenmeye özen gösterin
 
Tuz vücutta ödem oluşturduğundan dolayı adet dönemine bir hafta kala tuz alımı azaltılmalıdır. Magnezyumun adet kramplarını azaltıcı etkisi vardır. Dolayısıyla bu süreçte muz, havuç, soya fasulyesi, hurma, yeşil yapraklı sebzeler, pırasa, fıstık, fındık, badem ve kakao gibi magnezyumdan zengin besinler tüketmeye özen göstermek ağrıları azaltabilir. Kalsiyumdan zengin beslenerek de regl ağrıları hafifletilir. Birçok uzman regl döneminin yaklaştığı ve bittiği döneme kadar 1200 mg kalsiyum alınmasını önermektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar, regl döneminde E vitamini takviyesi alan kadınların daha az regl sancısı yaşadığını ortaya koymuştur. 

6) Düzenli egzersiz yapın 

Haftada 3 gün 30 dakika egzersiz yapmak vücudun doğal ağrı kesici olan beta-endorfin maddesinin salgılanmasını sağlıyor. Dolayısıyla düzenli egzersiz, yoga ve nefes egzersizleri yapmak regl sancılarını hafifletmeye yardımcı olur. 

7) Stresten uzak durun 

Yapılan araştırmalar stresli zamanlarda regl ağrılarının daha şiddetli olduğu gözlemlenmiştir. Eğer ilginiz varsa yoga ve meditasyon yapabilirsiniz. Bu süreçte eğer evdeyseniz battaniye, kahve ve kitap üçlüsünden yardım alabilirsiniz. 

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok