Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Gözlerinizi güneş, klima ve havuzdan koruyun

Yaz aylarında yoğun güneş ışığına maruz kalarak havuz ya da denizde geçirilen zamanlar, göz sağlığı konusunda çeşitli riskleri de beraberind...

Yaz aylarında yoğun güneş ışığına maruz kalarak havuz ya da denizde geçirilen zamanlar, göz sağlığı konusunda çeşitli riskleri de beraberinde getirebiliyor. Göz kuruluğu, batma, yanma, ışık hassasiyeti ve göz enfeksiyonlarından korunmak için birkaç pratik önlem alınması önem taşıyor. 

Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi Başkanı Doç. Dr. Barış Sönmez, yaz aylarında göz sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Gözyaşınız buharlaşabilir

Yazın doğrudan gözünüze gelen güneş ışığı, göz yüzeyinde ve göz içerisinde birçok hastalığı tetikleyebilmektedir. Sadece güneş ışınları, değil toz ve klima da gözyaşının buharlaşmasına neden olarak göz kuruluğunun görülme sıklığını artırabilmektedir. Gözyaşı miktarı ve kalitesinin bozulması ise göz yüzeyinde enfeksiyonu tetikleyerek pterjium gibi göz yüzey hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda, uzun süreli ultraviyole ışınına maruz kalmak; göz yüzeyinde iyi ya da kötü huylu birçok kitlenin oluşumunu hızlandırırken katarakt gelişimi ve retina hücrelerinin yaşlanmasını da hızlandırmaktadır.

Renkli gözlüler daha dikkatli olmalı

Açık tenli ve renkli gözlü kişilerin yüksek miktarda ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında bazı göz içi kanserlerinin arttığı bilinmektedir. Yüksek rakımlar ile deniz ve kumsalda daha etkili olan ultraviyole ışınları açık tenli ve renkli gözlü kişilerin yanı sıra;

  • Yaşlılar ve çocuklar
  • Çiftçiler, dağcılar ve balıkçılar gibi güneşli havalarda dışarda çalışmak zorunda olan kişiler
  • Katarakt ameliyatı olan veya göz içi merceği takanlar
  • Doğum kontrol hapları, bazı antibiyotikler ve sedef ilacı gibi güneş ışığına duyarlı ilaçları düzenli kullananların daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Yazın yoğun ultraviyole ışınlarından korunmak çocuklar ve yaşlılar için oldukça önemlidir. Fazlası zararlı olmakla beraber, güneşin çocuklarda miyop gelişimine engel olduğu ve dış ortamda yapılan aktivitelerin miyop ilerleme hızını azalttığı da bir gerçektir.

Güneş gözlüğünün rengi değil koruyucu özelliği önemli

Gözleri yaz güneşinden korumanın ilk yolu, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıda olmamak ve güneşe bakmamaktır. Direkt güneşe bakmanın geri dönüşümü mümkün olmayan retina hazarlarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca geniş gölgelikli şapkalar kullanılmalı ve güneşin zararlı etkilerinden koruyacak uygun gözlük tercih edilmelidir. Güneş gözlüğü seçiminde gözlük camının koyu olmasının önemi bulunmamaktadır. Cam renginden çok; yan ve üst tarafının göz kapaklarını koruyacak şekilde kapalı ve UVA - UVB koruyucu özelliği olması sağlıklıdır. Sürüş esnasında ışık saçılma ve yansımalardan etkilenmemek için polarize camlı gözlükler tercih edilmelidir.

Gözlüksüz yüzmeyin

Yüzmek mükemmel bir egzersizdir ve yaz aylarında keyif veren aktivitelerin başında gelmektedir. Ancak yüzme sonrası gözlerde batma, kızarıklık ve kaşıntı yaşanabilmektedir. Özellikle havuz suyunu mikroplardan arındırmak ve temizlemek için kullanılan başta klor olmak üzere birçok dezenfektan, gözyaşı tabakasını bozarak göz yüzeyini rahatsız etmektedir. Havuzda gözlerin açık yüzüldüğü durumlarda kimyasal etkilerle bozulan ve bütünlüğünü kaybeden gözyaşı tabakası kuruluk, batma ve ışık hassasiyeti hissedilmesine neden olmaktadır. Kimyasallarla gözyaşı tabakası ve hemen altındaki epitel tabakanın bozulması; görüşün bulanıklaşması ile birlikte gözü enfeksiyonlara açık hale getirmektedir. Genellikle bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlar gözlerde günlerce süren kızarıklık ve çapaklanmaya neden olabilmektedir. Havuz ve denize girerken deniz gözlüğü takılması klor ve kimyasal toksisiteden koruma sağlarken, şakalaşırken yaşanabilecek travmalara karşı da iyi bir önlemdir. Ayrıca;

Kontakt lensler çıkartılmadan havuz, sauna ve kaplıcalara girilmemelidir. Yaşanabilecek kornea iltihabı; çapaklanmayla birlikte gözde ağrı ve kimi zaman kalıcı görme kaybı ile sonuçlanabilecek hasarlara neden olabilmektedir.

  • Havuzdan çıktıktan sonra yüz ve gözler temiz musluk suyuyla yıkanmalıdır.
  • Suni gözyaşı damlaları kullanmak da göz yüzeyinden kimyasalları uzaklaştırıp gözyaşı tabakasını yeniden oluşturmaya yardım edebilmektedir.
  • Kaşıntı uzun süre geçmediyse uzmana başvurun

Havuzdan sonra gözlerdeki kızarıklık ve kaşıntı birkaç dakika sürüp geçiyorsa ilk olarak doktora gitmeye gerek olmayabilir. Ancak birkaç saat süren kaşıntı, kızarıklık ve batmalara gözlerde çapaklanma, görme bulanıklığı ve ağrı eşlik ediyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerekmektedir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok