Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Kalbinizin yükünü hafifletin

Sevilmek, sevmek büyük mutluluk. Sağlığımız da yerindeyse, keyfimize diyecek yok. Mutlaka kalbimizi de hatırlayalım. İyi besleniyor mu? S...

Sevilmek, sevmek büyük mutluluk. Sağlığımız da yerindeyse, keyfimize diyecek yok.

Mutlaka kalbimizi de hatırlayalım. İyi besleniyor mu? Sağlıklı mı? Rahat mı, bizden memnun mu?...

Diyetisyen Nil Şahin Gürhan'ın 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi, bedenimizde sesini en çok dinlememiz gereken organlarımızdan biri olan kalbimizin sağlığı için önerilerinin başında ''Kalbinizin yükünü hafifletin'' tavsiyesi geliyor.

Gün geçtikçe hareketlerimiz azalıyor, hareketlerimiz azaldıkça kalbimiz daha zor çalışıyor. Kalbimiz zorlandıkça daha az hareket eder olduk. Göbeklendikçe, şişmanladıkça, kalbimiz yağlar tarafından minik minik kuşatılıyor, kalp sağlığımız bozuluyor. En ufak sağlık problemi bile tehdit oluşturabiliyor. Kalp sağlığımız korunmaya muhtaç.

Kalp sağlığımızı korumak ve geliştirmek için her gün yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, hareketli ve aktif yaşamalıyız. Kötü beslenme alışkanlıklarını minimum seviyelere indirmeliyiz. Beslenmemizi sağlıklı beslenme ilkelerine göre düzenlemek ve fiziksel aktivitemizi arttırmak sağlıklı bir kalbe sahip olmak için altın anahtar.

Kalbimiz sağlam olsun Şairimiz Behçet Necatigil' in dizelerinde ki "kalbinizi dolduran sevgiler kalbinizde kaldı" mısralarında ki gibi sevgilerimiz kalbimizde kalmasın, paylaşalım, yaşayalım.

Kalbinizin sağlığı için adım adım;

1. Kalbinizin yükünü hafifletin. Fazla kilonuz varsa mutlaka vermelisiniz, ancak kalbinizi yormadan, hırpalamadan, fazla kilolarınızı sağlıklı beslenerek verin.

2. Karın bölgesinde biriken yağlar kalbinizin en büyük düşmanıdır. Belinizi inceltin. Bel çevresi kalınlığı bayanlarda, 80 cm' den az; erkeklerde 94 cm' den az olmalı. Belinizi en iyi ve sağlıklı inceltme metodu bol bol orta tempoda, açık havada yürüyüştür.

3. Sık sık duyduğumuz BKI değeriniz 20 den düşük, 30 dan yüksek olmasın. Beden kitle indeksi= vücut ağırlığının(kg), boy uzunluğunun (cm) karesine bölünmesiyle elde edilir. Düşük beden kitle indeksi de çok zayıf olmak demek. Çok fazla kilo zararlı olduğu kadar, çok düşük kilolu olmak da kalbimiz ve bütün sağlığımız için problem oluşturur.

4. Sebze ve meyvelerden zengin beslenin. Kalbiniz güçlensin, sindirim sisteminiz dengeli çalışsın. Günde en az 5-7 porsiyon sebze ve meyve tüketmelisiniz.

5. Omega–3 yağ asitlerinden zengin olan balık, kalp sağlığı açısından büyük önem taşır. Haftada üç kez ızgara veya buğulama balık tüketin. Balıklarınız yağda kızarmasın. Fırında, buğulama, ızgara şeklinde pişirin. Yağda kızarmış balık yediğinizde, omega–3 yağ asitleri bozulmuş olduğu için kalbimize fayda değil zarar verir.

6. Kırmızı et yemelisiniz. Ancak abartılı miktarlarda değil. Haftada 2- 4 gün ve yağsız kısmını elinizin yarısı ölçüsünde. Kırmızı etinizi, sebze ile fırında ya da tencerede pişirebilir veya ızgara yapabilirsiniz. Sakın derin yağda kızartmayın.

7. Ekmeğiniz tam buğday, tam çavdar, köy ekmeği olsun. Bu ekmeklerin yapısında bulunan doğal lifler kalp sağlığınızı pozitif etkiler.

8. Kuru baklagiller içerdikleri posa ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığınızı korur, kan kolesterol seviyesini dengede tutar. Haftada en az iki kere kuru baklagil kalbinize iyi gelir.

9. Kalbinize sağlıklı yağlar iyi gelir. Sağlıklı yağ asitleri için yağlı kuru yemişler yemelisiniz. Her gün sıkılmış bir avucunuzun için kadar, ceviz, badem, fındık, fıstık yiyin.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok