Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Satınalma kararı 10 saniyede veriliyor

Yapılan son araştırmalar, bir satın alma kararının yaklaşık on saniye içerisinde verildiğini gösteriyor. Peki, mağazada raflara bakan tüketi...

Yapılan son araştırmalar, bir satın alma kararının yaklaşık on saniye içerisinde verildiğini gösteriyor. Peki, mağazada raflara bakan tüketiciler, karşılarında duran ürünün cazibesi, değeri ve kalitesi konusunda 10 saniyede nasıl ikna olabilir? 

Hedef odaklı tasarımlarıyla markaların itici gücü olan Tasarist ekibi, dikkat çeken ambalajların satın alma sürecine etkisini yorumladı.

Süpermarket raflarında tüketicilere yaklaşık 25 bin ürün sunuluyor. Buna karşılık tüketiciler süpermarketlerde ortalama 45 dakika geçiriyor. Yapılan son araştırmalar, tüketicilerin bir satın alma kararını yaklaşık on saniye içerisinde verdiklerini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki, ürünün tüketiciyi etkilemek için en fazla 10 saniyesi bulunuyor. Tüketicinin rafta tamamen kendisiyle baş başa kaldığı karar anında ürünle ilgili yapılan tüm reklam, pazarlama, halkla ilişkiler faaliyetleri geride kalıyor. Tüketiciyi o anda, o ürünü almaya ikna edebilecek tek şey ise ürünün ambalajı oluyor.

Ambalajın İkna Gücü

Tüketicinin ürün ile ilk ve doğrudan temas kurduğu nokta olan ambalajın sahip olduğu nitelikler tüketicinin satın alma kararı üzerinde önemli bir rol oynuyor. Mağazada raflara bakan tüketiciler, karşılarında duran ürünün cazibesi, değeri ve kalitesi konusunda anında ikna olmak istiyor. Bu ikna sürecini satın alma kararıyla sonlandırmak için markaların kullanabileceği en etkin araç ise şüphesiz ki ambalaj tasarımı. Eğer ambalaj, pazarlama faaliyetlerinin son 10 saniyesi demek ise, tüketicinin dikkatini çekmek ve satın almaya sevk etmek için ne yapılmalı? Ambalaj tasarımında sahip olduğu tecrübe ve birikimi yaratıcı çalışmalarıyla taçlandıran Tasarist ekibi, bu önemli soruyu markalar için cevaplıyor.

Tasarist ekibine göre, iyi bir ambalaj, tüketicilerin dikkatini cezbetme yetisine sahiptir. Doğru bir ambalaj tasarımı, marka bilinirliğine katkı sağlar, ürünün görünürlüğünü ve satılabilirliğini artırır. Bir ürünü, faydalarını net bir şekilde ifade eden ve tüketiciyle konuşan bir öğeye dönüştürmenin yolu kuşkusuz iyi bir ambalaj tasarımından geçer. Süpermarket, alışveriş merkezi veya ürün satışının yapıldığı herhangi bir yere gittiğinizde, etrafınızda değişik renk, şekil ve boyutlarda yüzlerce ambalaj görürsünüz. Farkında olun veya olmayın en sevdiğiniz yiyeceği tek bakışta kolayca ayırt etmenizi sağlayan da her şeyden önce sahip olduğu ambalajdır.

Dikkat Çeken Seçiliyor

Günümüzün rekabetçi pazarında tüketici, satın alma noktasındaki birçok alternatif ürün içerisinden dikkatini çekeni tercih ediyor. Kalabalık market raflarında son derece kaliteli, tüketiciye birçok özelliğiyle hitap eden, uygun fiyatlı bir ürün bile, bakılan fakat görülmeyen durumunda kalabiliyor. Bu durum markaları ister istemez ambalaj tasarımlarıyla farklılaşmaya itiyor.

Bir ürünün iyi özellikleri, sırf ambalajı iyi olmadığı için kolayca gözden kaçabiliyor. Bu nedenle ambalaj tasarımındaki eksik ve yanlışlar yüzünden başarısız olunması oldukça yüksek bir ihtimal. Tıpkı kaliteli, uygun fiyatlı, lezzetiyle doyum sağlayacak bir yemeğin kötü sunumla iştah kaçırması gibi.

Tüketici Tatminini Etkiliyor

Ürün geliştirme sürecinin bir bileşeni olması yönüyle ambalaj, markayı tamamlayan bir değer olarak öne çıkıyor. Tasarist Yaratıcı Yönetmeni Musa Çelik, ürünün giysisi gibi algılanan ambalajın dikkat çekmesi ve tüketiciye yakınlığını hissettirmesi için etkili bir tasarıma sahip olması gerektiğini belirtiyor. Ambalaj tasarımı, yalnızca ürünün satışında doğrudan bir etki yaratmakla kalmıyor, üründen alınan tatmini de değiştiriyor. Çelik'e göre ambalajın sadece rengini değiştirerek bile tüketici tatminini değiştirmek mümkün. Yapılan araştırmalar da ambalaj tasarımında kullanılan renklerin tüketiciyi etkilemede önemli rol oynadığını destekliyor.

Sonuç olarak, markaların satın alma anında iyi bir izlenim bırakmak için sadece on saniyeleri var. Tasarist ekibine göre, bu değerli zamanın tüketicinin kafasını karıştıracak ayrıntılarla harcanmaması gerekiyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe