Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Dişetlerim kanıyor, dişlerim sallanıyor, korkuyorum...

Diş eti hastalıkları , dişi destekleyen ve çevreleyen dokularda meydana gelen bir hastalıktır. Hastalar diş etlerim kanıyor, dişlerim sallan...

Dişetlerim kanıyor, dişlerim sallanıyor, korkuyorum...

Diş eti hastalıkları, dişi destekleyen ve çevreleyen dokularda meydana gelen bir hastalıktır. Hastalar diş etlerim kanıyor, dişlerim sallanıyor diye başvururlar. Ağız, Diş, Çene Hastalıkları Ve Cerrahi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu ile konuştuğumuzda şöyle bilgi veriyor: Bu hastalık her yaşta görülebilir. Genetik faktörler ve kişinin oral hijyeni en önemli iki sebeptir. Dişleri saran dokularda oluşan enfeksiyonel bir durumdur. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, dokularda oluşan enfeksiyonel durum ciddiye alınmayıp uzman bir doktora başvurulmadığı takdirde ise ağız kokusu, diş etlerinde kanama, dişlerde sallanma ve tedavi gecikirse diş kaybına kadar ilerleyebileceğini söyledi. Herhangi bir ağrı şikayeti olmadan başlayan diş eti hastalıkları fark edildiğinde ilerlemiş olacağı için düzenli diş hekimi kontrolü son derece önem arz etmektedir.

SAĞLIKLI DİŞ ETİ NASIL OLUR?

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, sağlıklı dişetinin mat, soluk pembe renkli, yüzeyi limonun kabuğu gibi girintili çıkıntılı olduğunu belirtirken, diş fırçalarken ve diş ipi kullanırken kanama olmaması gerektiğini ekliyor. Diş etleriniz sağlıklı değil ise sürekli kanamalar, diş etinin şiş ve kırmızı görünüme sahip olması, diş etinin çekilmesiyle birlikte dişlerin uzaması ve dişlerinizin sallanması gibi olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, diş etlerinde görülen hastalıkların en önemli sebebinin ağız içinin tam anlamıyla temizlenmemesiyle birlikte diş yüzeylerinde, diş eti dokusuna yerleşen bakteriler ve gıda artıklarının oluşturduğu birikintiler olduğunu söyledi.

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, diş eti hastalıklarının diğer belirtilerini ise şu şekilde sıralıyor:

• Diş etlerinde kanama
• Diş etlerinde kızarıklık, şişlik
• Diş etlerinde çekilmeyle birlikte açığa çıkan kök yüzeyinde hassasiyet
• Diş eti dokusunda veya diş taşlarından kaynaklı oluşan renkleşmeler
• Diş eti ve diş arasından akan iltihap
• Diş aralarının açılması, dişlerin uzaması ve dişlerde sallanmalar
• Ağız içinde kötü tat ve koku hissi

DİŞ ETİ HASTALIKLARININ SEBEBİ NEDİR?

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU kan sulandırıcı ilaç kullanımı veya bireyin kanmaya yatkınlık gösterecek (lösemi, trombosit düşüklüğü gibi) hastalıklarının olması durumunda diş eti kanamaları daha kolay gerçekleşeceğini söylüyor. 
  • Ağız içine tam uyumlanmayan takma diş veya sabit diş protezlerinin kullanımı esnasında dişeti dokusunun zarar görmesinden dolayı Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU diş eti kanamalarının görülebileceğini söylüyor.
  • Hamilelikle birlikte oluşan hormonal değişiklikler de diş etlerinde kanama ve ödemi de beraberinde getirebiliyor.
  • Karaciğer, böbrek ve diyabet gibi kronik hastalıkları olan bireylerin dokuları da zarar görmeye müsait olduğu için diş eti kanamalarıyla karşılaşılabilir. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU bu grup hastaların düzenli olarak diş hekimine gitmesini öneriyor.
  • Diş eti sağlığı denildiğinde C ve K vitaminleri başta gelir. Vücudumuzda bu vitaminlerin yetersiz olduğu durumlarda ise diş eti kanamaları yaşanabilir. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU özellikle iyi beslenmenin önemini vurguluyor.
  • Ayrıca sigaranın içerisinde bulunan kimyasal maddeler diş eti dokusunu bozarak diş eti kanamasına sebebiyet verir.
  • Genetik yatkınlık, ailede varsa olası etkenlerden biridir.

Dişeti Kanamasının Tedavisi Nedir?

  • Şiddetli vakalarda, flap cerrahisi ve küretaj gibi cerrahi işlemler gerekebilir.
  • Flap cerrahisi, diş etlerinin kaldırıldığı ve dişlerin köklerine erişmek için bir kesi yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu işlem sırasında, dişlerin kökleri ve altındaki kemik dokusu gözlemlenebilir hale gelir ve diş etlerinin derinlikleri ölçülerek hastalığın ciddiyeti belirlenebilir. Diş etlerinin altında birikmiş olan plak, tartar ve diğer bakteriler, özel aletlerle temizlenir ve diş etleri yerine dikilerek iyileştirme süreci başlatılır.
  • Küretaj ise, diş etleri ve dişler arasındaki derin ceplerin temizlenmesi için kullanılan bir işlemdir. Bu işlem, diş eti ceplerinde biriken bakterileri ve diğer zararlı maddeleri temizleyerek enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur. Küretaj işlemi, flap cerrahisi sırasında da uygulanabilir.
  • Flap cerrahisi ve küretaj; periodontitis hastalığının ilerlemesini durdurmak ve dişlerin sağlıklı kalmasını sağlamak için etkili yöntemlerdir. Bu işlemler, diş hekimi tarafından yapılmalı ve hastanın ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanmalıdır. Sonrasında diş etleri hassas ve şiş olabilir, bu nedenle diş hekimi tarafından verilen talimatlara uygun olarak bakım yapmak ve iyileşme sürecini tamamlamak önemlidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe