Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Hafta Sonu Babası Olmayın

Günümüzün çalışma şartları, hızlı akan zaman, stres, yorgunluk gibi birçok faktör babanın çocuğuyla geçireceği vakitten çalıyor. Bunun yan...

Günümüzün çalışma şartları, hızlı akan zaman, stres, yorgunluk gibi birçok faktör babanın çocuğuyla geçireceği vakitten çalıyor. Bunun yanı sıra eşinden boşanmış ve çocuğunu sadece hafta sonları görebilen babalar da bu konuda zorlanıyor. 

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut ve Çocuk-Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy çocuğun gelişiminde baba ile olan ilişkinin önem taşıdığını belirterek, babalara çocuklarıyla kaliteli ve keyifli vakit geçirmenin tüyolarını veriyor.

Babalar eve geldiğinde ya çocuklar uyumuş oluyor ya da kendileri çocuklarıyla ilgilenemeyecek kadar yorgun olabiliyor. Boşanmış anne-babaların çocukları ise sıklıkla babalarını hafta sonu ya da daha seyrek görebiliyor. Babanın anne-çocuk ilişkisinin dışında üçüncü kişi rolünü üstlendiğini söyleyen Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Çocuk ile anne arasında iç içe geçmiş bir ilişki vardır.

Anne hamile kaldığı andan itibaren annelik rolünü benimsediğinden, bebeğiyle aradaki bağı kurmaya başlar fakat baba bunu sonradan öğrenir. Bu nedenle babanın çocuğuyla kuracağı ilişki ve iletişim, sağlıklı bir birey olarak yetişmesi anlamında hayati önem taşımaktadır” diyor. Karabulut ayrıca, babanın yasaklayan, çocuk ve anneyi ayıran değil çocuğun kendisiyle özdeşleşmesine izin veren olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Baba – çocuk ilişkisi çocuğun tüm gelişimini etkiler
Baba-çocuk arasındaki sağlıklı ilişki ve iletişim çocuğun tüm gelişimini etkiler. Ancak çocuğunu sadece hafta sonları görebilen, eşinden boşanmış babalar bu konuda bazen zorlanabiliyor. Aile içinde anne kadar, babanın da büyük rolü olduğunu dile getiren Psikiyatri Uzmanı Doktor Zafer Atasoy ise, “Çocuk sahibi olan boşanmış çiftler mahkemenin evliliği sonlandırması ile yasal olarak ayrılmış olsalar bile çocuk, anne-baba ilişkisinin sürdürülmesini zorunlu kılıyor. Zihinlerinde boşanmayı gerçekleştirememiş çiftlerin, sert ve kırıcı bir biçimde çocuğun karşısında boşandığı eşini aşağılaması çocuğuna karşı büyük bir kötülüktür. Boşanmış olma ve boşanmanın yarattığı zedelenmeye rağmen eski eşe karşı saygılı davranmak ve onun anne-babalığına da özen göstermek çocuğun ruh sağlığı için önemlidir” diyor.

Kaliteli ve keyifli zaman geçirmek için sürenin önemi yok
Boşanmış anne-babanın çocuk üzerinde etki bıraktığını belirten Dr. Zafer Atasoy, “Çocuk anne kadar babaya, baba kadar da anneye gereksinim duyar. Çocuk, hafta sonu görüştüğü ebeveyn ile keyifli, zevkli zaman geçiriyorsa bu karşılaşmayı özler, aksi durumda ise bu karşılaşma çocuk için sıkıntılı yaratabilir. Önemli olan zamanın süresi değil, ne kadar kaliteli ve keyifli olduğudur. Birlikte geçirilen her vakit keyifli olmayabilir ancak keyifli olmayan zamanın da zararlı olacağını ileri sürmek doğru değildir” diyor.

İşten gelince ilk iş çocuklarla ilgilenin
Çocuk ile geçirilecek vaktin niteliğinin, çocuk sayısına, yaşına, cinsiyetine, ilgi alanlarına, evde ve ya dışarıda oluşuna göre farklılık göstereceğini söyleyen Selin Karabulut ise, babaların işten eve geldiğinde ilk olarak ilgisini ve sevgisini çocuğuna vermesi gerektiğine dikkat çekiyor. Çocuk ile geçirilecek vakitte cep telefonu, bilgisayar, televizyon ve çağrı cihazı gibi dijital aletlerin zamanı bölmesine izin verilmemesi ve çocuklarına sarılmaları, başını okşamaları ve sevdiklerini söylemeleri konusunda uyararak “Uzaktan seven babalardan” olmanın yanlış bir davranış olduğuna değiniyor.

Babalara “kaliteli zaman” tüyoları
Uzman Psikolog Selin Karabulut’un çocuk ile geçirilecek kaliteli zamanlar için önerileri;

Evde;
• Masa Oyunları: iskambil, tavla, Scrabble, kızmabirader, zekâ oyunları, bulmacalar
• İnşa Oyunları: Yap-bozlar, Legolar, oyun hamurları, maketler, yastıklardan ev yapmak, sandalyelerden tren yapmak
• Resim-İş Faaliyetleri: Boyama yapmak, kesme yapıştırma yapmak, atık malzemeler kullanarak çalışmalar yapmak
• Müzik Faaliyetleri: Şarkı söylemek, dans etmek, taklit yapmak, defile yapmak, müzik aleti çalmak
• Ev İşleri: Tamir işlerini çocukla beraber yapmak, ona görev vermek, beraber sofra kurmak, oda toplamak, yemek yapmak
• Evcilik Oyunları: Çocuğun hayal ettiği, sizin katkı sağlayabileceğiniz, oyuncaklarla veya oyuncaksız oynanabilen her tür oyun
• Akademik Faaliyetler: Kitap okumak, hikâye anlatmak, soru-cevap oyunu oynamak, ödev yapmak, gazete-dergi karıştırmak, sayıları kullanarak oynanan oyunlar
• Hareketli Oyunlar: Saklambaç, sıcak-soğuk, gıdıklamak, boğuşmak, güreşmek
• Özel Geceler Düzenlemek: Sinema gecesi, pijama partisi, meyve yeme gecesi, dondurma gecesi gibi…

Dışarıda ise;
• Top oyunları oynamak
• Bisiklet, paten, kay kay, scooter sürmek
• Pikniğe gitmek
• Yemeğe gitmek
• Sinema, konser ve tiyatroya gitmek
• Hayvanat bahçesi, çiftlik, doğal park, orman gibi yerlere gitmek
• Arkadaş doğum günlerine, partilerine gitmek
• Su ve su oyunları, oyuncakları ile oynamak
• Balık tutmak
• Bahçe işleriyle meşgul olmak, çiçek dikmek, bahçe sulamak, ağaçtan meyve toplamak, doğada keşif yapmak

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

1 yorum

  1. Malatya Haber Olarak Takip Ediyorum Sizi Başarılar Diliyorum İyi Bloglamalar.. :)

    YanıtlaSil

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe