Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Mide ve bağırsak enfeksiyonundan korunmanın 5 yolu

Bugünlerde pek çok kişi karın ağrısı, ishal ve kusma gibi şikayetlerle hastanelerin acil servisinin yolunu tutuyor. Yaz hastalıkları arasınd...

Bugünlerde pek çok kişi karın ağrısı, ishal ve kusma gibi şikayetlerle hastanelerin acil servisinin yolunu tutuyor. Yaz hastalıkları arasında başı çeken mide-bağırsak enfeksiyonları, özellikle de aşırı sıcaklarda önemli oranda artış gösteriyor. 

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, bunda en büyük nedenin, uygun olmayan ortamlarda saklanan veya açıkta uzun süre bekletilen yiyecekler olduğunu belirterek "Sıcak ortamda mikroorganizmalar kolayca çoğalarak gastroenterit adı verilen mide-bağırsak enfeksiyonuna yol açabiliyor.

Hastalık çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı gelişerek hastaneye başvuru gerektirebiliyor" diyor. Hijyenik şartların iyi olmadığı ortamlarda ise salgınların bile yaşanabildiğini belirten Doç. Dr. Suna Yapalı, hem mide-bağırsak enfeksiyonundan korunmanın 5 yolunu, hem de kapınızı çaldıysa neler yapmanız gerektiğini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kaynağı bilinmeyen suları tüketmeyin
Özellikle sular yaz aylarında en önemli bulaş kaynağı! Musluk suyu ve denetimsiz içme sularından uzak durun. Zorunlu hallerde suları kaynatarak için. Serinlemek için içeceklerinize eklediğiniz buzlara dikkat edin; zira buzlar bile önemli bir enfeksiyon kaynağı olabiliyor. Müesseselerde buzların musluk suyundan hazırlanmaması, ayrıca buz makinelerinin günlük olarak temizlenmesi büyük önem taşıyor.

Ellerinizi sık sık yıkayın
Enfeksiyonlardan korunmak için en önemli hijyen kuralı sık sık elleri yıkamak. Ellerden yiyeceklere bulaşan mikroorganizmalar sindirim sisteminde enfeksiyonlara yol açabiliyor. Tuvaletten, ev ve bahçe işlerinden, evcil hayvanlara dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Gıda maddelerine dokunmadan önce de ellerin yıkanması çok önemli. Eller en az 30 saniye bol sabunlu suyla, parmak araları dahil ovularak yıkanmalı.

Yiyeceklerin saklama ve yıkama koşullarına dikkat edin
Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden, son kullanım tarihi geçmiş ürünlerden, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinden uzak durun. Gıdaları buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin. Çiğ sebze ve meyveleri bol ve temiz suyla yıkayın. Özellikle açık büfe servis yapan yerlerde açıkta uzun süre bekletilen soslu, mayonezli ve kremalı yiyecekler önemli enfeksiyon kaynağı olarak karşımıza çıkabiliyor.

Havuz ve kirli denize dikkat edin
Yaz sıcağında serinlemek için girilen havuz ve kirli denizler de enfeksiyon nedeni olabiliyor. Özellikle havuzların temizliğinin uygun koşul ve sıklıkla yapıldığından emin olun. Kalabalık ve temizliği yeterince yapılmayan havuzlar gözün yanı sıra mide ve bağırsak enfeksiyonları açısından da risk oluşturuyor. Su yutmamaya dikkat edin.

Ortak tuvaletlerin temizliğine dikkat edin
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı "Mide-bağırsak enfeksiyonlarına zemin hazırlayan önemli faktörlerden biri de tuvaletler. Tuvaletlerin temiz olması, özellikle mide-bağırsak enfeksiyonu şikayeti yaşayan kişilerin kullandıkları tuvaletlerin düzenli olarak temizlenmesinde özen gösterilmesi, ortak havlu kullanımından da kaçınılması çok önemli" diyor.

Kapınızı çaldıysa ne yapmalı?
  • Hastalık süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın.
  • İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın.
  • İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
  • Bu dönemde kepek ekmekten, yağlı ve şekerli gıdalardan, baharatlardan, bol posalı sebze ve meyvelerden uzak durun.
  • Halk arasında ishali azalttığı sanılan kuru kahve ve kuru çay tüketiminden kaçının! Çünkü kahve ve çay vücuttan sıvı kaybına neden oluyor. Bol bol su içmeye özen gösterin.
  • Yapılan en önemli hatalardan biri de; hekime danışmadan ishal kesici ilaçların kullanılması. İshal kesici ilaçların bilinçsizce kullanılması, bağırsak hareketlerini yavaşlatarak sindirim sistemindeki zararlı mikroorganizmaların atılımını durduruyor ve bağırsak hastalığını daha da ağırlaştırabiliyor.
  • Uzun süren, tedaviye yanıt vermeyen, kanlı ve sümüklü ishallerde altta yatan bir bağırsak hastalığı olabileceğinden mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurun.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe