Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Yaz meyvelerinin sağlığımıza etkileri

Meyveler aslında porsiyon kontrolü bilindiği takdirde enerji içeriklerinin düşük, mineral madde ve vitamin içeriklerinin yüksek olması neden...

Meyveler aslında porsiyon kontrolü bilindiği takdirde enerji içeriklerinin düşük, mineral madde ve vitamin içeriklerinin yüksek olması nedeniyle insan sağlığı bakımından önemli gıdalardır. 

Yeterli miktarda meyve tüketimi ile genel olarak başta obezite olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaşlanmanın gecikmesine yardımcı olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından günde en az beş porsiyon meyve ve sebze yenilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Yaz mevsiminin birbirinden güzel ve renkli olan meyvelerinin porsiyon kontrolü ve her birinin sağlığa olan etkilerine birlikte bakalım..

*KARADUT: B grubu, A,C ve K vitaminleri, demir, potasyum, fosfor mineralleri ve bol lif içerir. Protein içeriği diğer meyvelere göre daha fazladır. Diyet sırasında zayıflamaya yardımcı olur. Aynı zamanda İdrar söktürücü ve bağırsak çalıştırıcıdır. (1 porsiyon miktarı: ½ su bardağı)

*KİRAZ: A, C vitaminleri, potasyum ve antioksidan özelliğe sahip bir meyvedir. Lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelmektedir. (1 porsiyon meyve için 12 - 15 adet kiraz)

*CAN ERİK: A,C vitamini ve kalsiyumdan zengindir. Lektin molekülünü içeren erik aynı zamanda gribe neden olan influenza virüsüyle savaşan en etkili meyvelerden biridir. (1 porsiyon meyve için: 10 adet can eriği)

*KAVUN: İçeriğindeki beta karoten sayesinde antioksidan özellik gösterir. A, C vitamini, folik asit, potasyum, bakır açısından zengin bir meyvedir. Kalorisinin büyük bir kısmı karbonhidrattan gelir ve lif oranı düşüktür. Böylece kan şekerini hızlı yükseltir. (1 porsiyon miktarı: 1 ince dilim kavun)

*KARPUZ: A, C vitamini, potasyum minerali yüksek, lif içeriği düşük bir meyvedir. Tüketilecek karpuz miktarına dikkat edilmelidir. Çünkü kalorisinin büyük bir kısmı karbonhidrattan gelerek kan şekerini bir anda yükseltir. (1 porsiyon miktarı: 1 ince dilim karpuz)

*ÇİLEK: A, B, C ve K vitaminleri içerir. Mükemmel bir folik asit, potasyum, manganez, magnezyum mineralleri bulunur. Kolesterolü düşürücü etkisi olmakla birlikte aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur. (1 porsiyon miktarı: 12-15 orta boy çilek)

*KAYISI: A ve C vitamini, potasyum, demir, magnezyum açısından zengin bir meyvedir. İçeriğindeki lif ile sağlık üzerine olumlu etkisi vardır. (1 porsiyon miktarı: 3-4 adet kayısı)
Meyvelerin früktoz içeriğinden dolayı porsiyon kontrolü çok önemlidir. Evet, artık porsiyon miktarlarını da öğrendiğimize göre ara öğünler de tüketebilirsiniz. Kan şekerinizin hızlı yükselmemesi adına 1 porsiyon meyvenin yanına süt ürünleri veya hurma gibi kuruyemiş tüketebilirsiniz.

AFİYET OLSUN, HERKESE İYİ TATİLLER


Dyt. SİMAY DEMİRKIRAN

KAYNAKLAR:
Prof. Dr. Ayşe BAYSAL BESLENME Kitabı
https://www.jotags.org/Articles/2014_vol2_issue2/2014_vol2_issue2_article5.pdf
http://openaccess.inonu.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11616/1031/242379.pdf?sequence=1&isAllowed=y

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe