Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Neden sigarayı bırakmalısınız?

Bir tek sigara bile zararlıdır. Sigara içtiğinizde her nefes alışınızda tütünün içindeki kimyasal maddeler hızla akciğerlerinize ulaşır. Vü...

Bir tek sigara bile zararlıdır. Sigara içtiğinizde her nefes alışınızda tütünün içindeki kimyasal maddeler hızla akciğerlerinize ulaşır. Vücudunuzdaki kan zehirli maddeleri tüm organlarınıza taşır. Son içtiğiniz sigaradan hemen 20 dakika sonra bedeniniz iyileşmeye başlar. Nikotin bedeni 3 gün içinde terk eder.

Kalp hızınız ve kan basıncınız düşer. Dolaşımdaki karbon monoksit seviyesi normale düşer. Kan dolaşımı ve akciğerleriniz normal işlevlerine geri döner. Daha kolay nefes alırsınız. Koroner kalp hastalığı ve kanser riskiniz çok çok azalır. KOAH, bronşit, astım hastalıklarına yakalanma riskiniz düşer. Damar tıkanıklıkları nedeniyle felce yakalanma riskinizi aynı şekilde çok azalır. Bağışıklık sisteminiz güçlenir. Üreme yeteneğiniz artar. Erken yaşlanmazsınız. Kemik erimesi içmediğinizde 10 kat azalıyor. Diş ve dişeti sorunlarına yakalanma riskiniz de öyle.

Sigaradaki nikotin eroin kadar bağımlılık yapıcıdır. Yapılan araştırmalar sigara bağımlılığının tüm diğer bağımlılıklarla kıyaslandığında en yüksek bağımlılık türlerinden biri olduğunu söylüyorlar.

Dünyada 5 milyon, ülkemizde 100.000’e yakın kişi doğrudan sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunun nedeni ise sigaranın içinde kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltıp hücre yaşlanmasına yol açan karbon monoksit ve doğrudan zehir olan arsenik ile DDT gibi vücudumuz için zararlı olan 400’den fazla madde bulundurması. Dolayısıyla sağlıklı ve uzun bir yaşam için sigarayı bir an önce bırakmak şart.

Aslına bakarsanız bırakmak sorun değil, çözümdür. Öyle ya da böyle her tiryaki sonunda bırakacaktır. Çocuklarınızın sigara içmesini istemezsiniz değil mi? Unutmayın bırakma iradesini göstermek sizi güçlendirir. Bundan sonra her hedef gözünüze daha kolay görünür. Kendinizle bu doğru kararı verdiğiniz için gurur duyacaksınız.

Sigara yüzünden üstünüzün, giysilerinizin, nefesinizin ve evinizin nasıl leş gibi koktuğunu bilirsiniz. Oysa tertemiz, her zaman duştan yeni çıkmış gibi kokmak var. Ayrıca körelmiş olan koku ve tat duyularınız eski haline gelecek. Bahar geldiğinde esen rüzgardaki bahar kokusunu, bir çiçeğin yanından geçerkenki kokusunu, yağmurdan sonraki toprak kokusunu kendiğinden duyacaksınız. Yedikleriniz de size daha keyifli ve lezzetli gelecek.

Sakın bırakırsam kilo alırım diye korkmayın. Sigara dolayısıyla vücudunuzda biriken ağır metallerin bir numaralı kilo verememe sorunu olduğunu ve insülin direncinizi arttırdığınızı biliyor muydunuz?

Sigarayı bırakmak size her anlamda çok iyi gelecek. Özgüveniniz bile artacak. Bu yüzden ertelemeyin. Şimdi bırakın.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe