Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Ağız, diş ve çene cerrahisi nedir?

Ağız içerisindeki tüm yumuşak ve sert dokulardaki hastalıkların, yaralanmaların, gelişimsel bozuklukların tedavisi ve çözümü için yapılan me...

Ağız, diş ve çene cerrahisi nedir?

Ağız içerisindeki tüm yumuşak ve sert dokulardaki hastalıkların, yaralanmaların, gelişimsel bozuklukların tedavisi ve çözümü için yapılan medikal cerrahi girişimlerin oluşturduğu bir bilim dalı olarak tanımlayabiliriz.  

Çene Cerrahisi hangi tedavilerle ilgilenir?

• Sürmüş ya da gömülü kalmış dişlerin, yirmi yaş dişlerin çekimi ve sürdürülmesi,
• Dental implant uygulamalarını ve beraberinde gerekli görüldüğünde sinüs lifting (sinüs yükseltilmesi) ve/veya greft (kemik tozu-otojen blok greftler) uygulamaları,
• Diş ve çene kırıklarının tedavisi,
• Çene eklemindeki hastalıkların cerrahi ve cerrahi olmayan tedavileri,
• Çene ve yüz bölgesinde oluşan kırıkların tedavileri
• Çene kemikleri ve çevreleyen yumuşak doku defektlerinin rekonstrüksüyonu.
• İmplant cerrahisi,
• Diş hekimi fobisi olan hastalarımızın genel anestezi ve sedasyon altında tedavileri
• Protez yapımı öncesinde ağızdaki yumuşak ve sert dokuların cerrahi olarak düzenlenmesi,
• Ağız içerisinde yer alan hem yumuşak (yanak, damak, dil, dudak, kaslar vb.), hem de sert dokularda (dişler, kemikler) gelişen kistik veya tümöral oluşumların tedavileri,
• Çene yüz bölgesinde gelişen enfeksiyonların tedavileri, 

20 yaş dişi nedir?

Yirmi yaş dişleri,  diş dizisinin en arkasında yer alan, üçüncü büyük azı dişleridir. Genellikle yirmili yaşlarda süren bu dişler çoğu zaman çenedeki yer darlığı, sürme pozisyonundaki sapma veya ilgili bölgedeki kemik yoğunluğu gibi sebeplerle kısmen çıkmakta (sürmekte) veya çene kemiği içinde gömülü durumda kalmaktadır.

Her 20 yaş dişi çekilmeli midir?

HAYIR, ağızda tamamen sürmüş durumdaki 20 yaş dişleri, rahatça temizlenebilir durumdaysa ve üzerlerinde herhangi bir derin çürük oluşumu yoksa çekilmelerine de gerek yoktur. Ancak diş ipi ve fırçasıyla rahatça temizlenemeyen, üzerlerinde tedavi edilemeyecek durumda çürüğü olan ve yanağa ya da dile doğru sürüp kişinin istemsiz olarak yanağını, dilini ısırmasına yol açan 20 yaş dişlerinin çekilmeleri gerekmektedir.

Her gömülü 20 yaş dişi çekilmeli midir?

HAYIR, ancak kısmen sürmüş olan 20 yaş dişleri rahatça temizlenemedikleri için kolayca çürüyebilmekte, ağızda kötü kokuya sebep olmaktadır. Tamamen kemik içinde kalıp süremeyen 20 yaş dişleri ise hemen yanlarında bulunan ikinci büyük azı dişinin köklerine yaslanarak o dişe zamanla zarar verebilmekte veya kimi zaman etraflarında kist oluşturabilmektedirler. 

Bu tip enfekte olup ağrıya ve apseye yol açmaları halinde hemen çekilmeleri gerekirken, herhangi bir sıkıntıya sebep olmuyorsa doktorunuz tarafından kontrol altında tutulmalı ve gerek görülürse çekilmelidirler.

İmplant nedir? Uygulaması ve avantajları nelerdir?

İmplant; çene kemiğine.yerleştirilen ve takılacak olan. protezlerin tutunması için uygulanan yapay diş kökleridir. Bu yapay diş kökleri; eksik dişlerin yerine yapılır ve uzun ömürlü kullanılabilirler. Uzman hekimler tarafından, steril ortamda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilen implantlar, yaklaşık 2-3 ay içerisinde çene kemiğine tutunur ve artık bu yapay diş kökü protezleri taşıyacak duruma gelir. İmplantlar için tek diş eksikliği için uygulanabildiği gibi, tek seansta birden fazla implant uygulamalarıda yapılmaktadır. All on 4 uygulaması gibi tek bir cerrahi işlemde bütün implantlar çene kemiğine yerleştirilebilmektedir. 

All on 4 ugulamasının avantajları nelerdir?

• Tek bir cerrahi işlem ile implantlar yapılabilir ve aynı gün geçici protezin yapılabilir,
• Diş çekim işlemi olsa dahi, dişleri çekip aynı gün implantların yerleştirilip geçici protez yapılabilir,
• Aynı seansta sabit geçici protez ile hastanın hem çiğneme fonksiyonuna, hem estetik bir görünüme hem de konfora kavuşabilme imkanı olur,
• Kişiye özel planlanabilen gülüş tasarımı ve estetiği,
• Hareketli protez kullanamayan ya da bulantı refleksi olan hastalarda rahatlıkla kullanılabilmesi,
• Dental implantların iyileşme süreci boyunca sabit bir protez kullanılabilmesi,
• Uzun dönemli takiplerde yüksek başarı oranına sahip olması


Diş Hekimi Çağdaş YAZICIOĞLU
Kahramanmaraş A+ Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe