Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

'Kendimi şişman hissediyorum' demeyen var mı?

Oldukça yorucu ve stresli geçen bir günün ardından eve dönüp akşam yemeğinizi yerken bir sonraki öğünün ve atıştırmalıkların hayalini kuranl...

"Kendimi şişman hissediyorum” söylemi aslında nedir?
Oldukça yorucu ve stresli geçen bir günün ardından eve dönüp akşam yemeğinizi yerken bir sonraki öğünün ve atıştırmalıkların hayalini kuranlardansanız, siz de duygusal yeme problemi yaşıyor olabilirsiniz. 

Yönetmek zorlandığınız duyguları hissetmekten kaçmak için sık sık yemek düşünüp yemeye sarılıyor, üzerine bir de kilo alıp kilo probleminin yarattığı gerginliği hissetmekten kaçmak için daha da fazla yiyor olabilirsiniz. Tüm bunların sonucunda ise, içinden çıkmakta zorlandığınız bir kısır döngü içine girip “Kendimi şişman hissediyorum” ifadesini sık sık kullanmaya başlamış olabilirsiniz.

Farklı yeme bozuklukları yaşayan bir çok kişinin kullandığı “Kendimi şişman hissediyorum” ifadesinin altında, tanımlanmakta güçlük çeken, zamanında yargılandığı için ifade edilemeyen ve bastırılmış duygular olduğunun altını çizen Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, sağlıklı duygu yönetme becerileri edinmesi adına, çocuklara duygularını özgürce ifade edebileceği bir ortam sağlamak konusunda aileleri uyarıyor. 

Özellikle stresli, sıkıcı, gergin ya da üzüntülü anlarınızda kendinizi yemek yerken buluyorsanız, bu sizin problemler ile başa çıkmak için bir kaçış yolunuz olabilir. 

"Şişmanlık” kelimesinin, bir duygu ya da bir duygu ifadesi olmadığının atını çizen Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, “Şişman hissediyorum” ifadesinin özellikle yeme bozukluğu olan kişiler tarafından ifade edilemeyen ve yönetilmekte zorluk çekilen duygular yerine sıklıkla kullanıldığını söylüyor. 

Çocukluk dönemine dayanıyor

Zorlayıcı duyguları yönetmekte zorluk çekme karşısında, yemeyi bir araç olarak kullanmanın kökeninin çocukluk dönemine dayandığını belirten Bayraktar, “Özellikle çocukların duygularını ifade etmesine izin verilmediği bir ortamda büyümesi, duygularının "Ağlama, güçlü ol" “Neden ağlıyorsun, her şeyin var” gibi söylemlerle yargılanması, duyguların bir problem olarak algılanmasına sebep olur. Bu çocuklar, yetişkinlik dönemlerinde de duygularına çözülmesi gereken bir problem gibi yaklaşıp, baskılamaya çalışır. “Kendimi şişman hissediyorum” ifadesi, genellikle zorlayıcı duyguları ifade etmek için kullanılır” açıklamasında bulundu.

Ailelere büyük görevler düşüyor

İnsanın duygularını yargılamadan hissetmesi adına, kendine izin vermeyi öğrenmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “Kişinin daha çocuk yaşta duygularını tanımlayıp sağlıklı şekilde yönetmeyi öğrenmesi gerekmektedir. Bu, yeme bozuklukları başta olmak üzere, daha birçok psikolojik problemin önüne geçer. Bu süreçte, ailelere büyük görevler düşüyor. Aileler çocuklarını duygularını özgürce ifade edebileceği bir ortamda yetiştirmeli, çocuklarının duygularını yargılamamalı ve onlara, duyguların hayatın doğal bir parçası olduğunu öğretmelidir” diye belirtti. 

Saklı duyguların dışa vurumudur

“Şişman hissetmek”, yoğun beden imgesi hassasiyeti yaşayan ya da yeme bozukluğu olan kişiler tarafından bedensel şişkinliği ifade etmek için de kullanılır. Zaman zaman, hepimiz hazım problemleri, bedendeki su değişimleri veya hormonal farklılıklar sebebiyle şişkinlik hissedebiliriz. Ancak; yeme bozukluğu olan kişiler, rutin bedensel değişimleri ve şişkinliği tolere etmekte zorlanıp her değişimi kilo olarak yorumladığından, “Şişman hissediyorum” ifadesini sıklıkla kullanır. 

Her “Şişman hissediyorum” ifadesini kullananın, yeme bozukluğu problemi yaşadığını söylemenin doğru olmadığını belirten Bayraktar, yeme bozukluğu tedavi sürecinde psikolojik desteğin olmazsa olmaz olduğunu belirterek “Tedavi süreci hekim gözetiminde yürütülmeli ve bireyin ihtiyaçları doğrultusunda, zaman zaman beslenme uzmanı desteğine de başvurulmalıdır” açıklamasında bulundu. 

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe