Menopoz kadınların korkulu rüyasıdır, Menopoz bir hastalık olarak kabul edilmemeli. Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Doç.Dr. Gülşah Seyda...
Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Doç.Dr. Gülşah Seydaoğlu, kadınların korkulu rüyası olan menopozun bir hastalık olarak olmadığını belirtti.
Adana Tabip Odası, Türkiye Emekli Derneği ve Tüm Emekli- Sen işbirliği ile Adana Tabip Odası'nda düzenlenen ‘Sağlıklı Yaşam' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Doç.Dr. Gülşah Seydaoğlu, beklenen yaşam süresinin uzaması nedeniyle kadınların artık daha uzun süre menopoz sürecinde kaldığını kaydetti.
Doç.Dr. Seydaoğlu, "Ortalama yaşam süresinin 70-75 yaş olduğu düşünülürse kadınlar 25- 30 yıl menopoz döneminde yaşam sürecek demektir. Bu sürecin iyi yönetilmesi çok önemlidir. Menopoz hastalık değil kadınların yaşamının doğal bir evresidir. Bu evreyi doğru tanımak, bedenimizdeki değişimleri tanıyabilmek ve yönetebilmek asıl hedeftir" dedi.
KİŞİYİ DERİNDEN ETKİLİYOR
Toplantıda konuşan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Bülent Kıraç da 40 yaşından sonra 1 yıl süreyle adet görmeyen ve yakınmaları da olan bir kadının başka araştırma yapılmaksızın erken menopoza girdiğinin kabul edildiğini belirtti. Dr. Kıraç, menopozun kadın hayatının yumurtlama fonksiyonlarının sonlandıktan sonraki doğal bir aşaması olduğunu kaydetti. Kadının hayatında oluşan bazı değişikliklerin kişiyi derinden etkilediğini anlatan Dr. Kıraç, şunları söyledi:
"Menopozda azalan yumurtalık hormonlarının yerine konmasıyla menopoza ait tüm olumsuz değişiklikler ve hastalıklar kolaylıkla önlenebilmekte veya en aza indirgenebilmektedir. Karşılaşılan hormanal değişiklikler ise yüzde kıllanma, saçlarda dökülme, incelme, yağlanma, ses kalınlaşması, cilt problemleri, iştah artışı-kilo alımı, jinekoid vücut şekli, android vücut şeklidir. Vazomotor belirtiler ise sıcak basmaları, gece terlemeleri ve çarpıntı olarak kendini gösterir. Psikolojik belirtiler uykusuzluk, hafızanın zayıflaması, güvensizlik, duygu durum değişiklikleri, kaygı ve libido kaybıdır. Menopoz kadının tek başına üstesinden gelmesi zor bir problemdir. Eş ve çocuklar bu dönemde kadına yardımcı ve anlayışlı olmalıdır. Bir kadın menopozu en kolay yakınlarının destek ve telkinleriyle karşılar. Bu destek ve telkinler psikolojik, bilgilendirme veya tedaviye devamı sağlamak şeklinde olabilir."
Hiç yorum yok