Yaz aylarında cilt sağlığınız için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, güneş ışınlarının gölgede bile aynı etkiyi göstererek cilt sağlığ...
Yaz aylarında cilt sağlığınız için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, güneş ışınlarının gölgede bile aynı etkiyi göstererek cilt sağlığınız için zararlı hale gelebileceğidir.
Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Lütfiye Çoban, yaz aylarında cilt sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
Mevsim dönümleri ve buna bağlı davranış değişiklikleri, derinin sağlığını ve görünümünü etkileyen önemli çevresel unsurlardır.
Güneş ışınları, sıcaklık, ter ve nem, sık banyo yapmak, deniz ve havuz gibi deriyi direkt etkileyen faktörler nedeniyle, yaz mevsimi, cilt sağlığı ve cilt bakımı konusunda daha özenli olunması gereken bir dönemdir.
Gölgede bile kaçış yok
Ultraviyole radyasyonu, güneş yanıklarına, güneş alerjisi diye tanımlayabileceğimiz bazı reaksiyonlara, çil ve lekelenmelere ve deri kanserlerinin sıklığında artışa yol açar. Güneş ışınlarının tüm bu etkilerinden kaçınabilmek için doğru ve etkili bir biçimde güneşten korunulmalıdır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için sadece gölgede kalmanın yeterli olmadığı ve bunun için bir dizi önlem alınması gerektiği bilinmelidir.
* Saat 11.00-15.00 arasında güneşte kalınmamalıdır.
* Deniz kenarında kum, taş ve deniz yüzeyinden yansıyan ışık, gölgede de etkilidir güneşten korunma önlemlerine dikkat etmek gerekir.
* Uygun giysiler, güneş gözlüğü ve şapkadan da yararlanmak gerekir. Sık dokunmuş ve açık renkli giysiler güneş ışığından korunmak için daha uygundur.
* Dermatoloğa danışarak kullanılacak güneş koruyucu ürünleri, temiz cilde, güneşe çıkmadan 30 dakika önce uygulamak önemlidir.
* Güneş koruyucu ürünün etkinliği deniz, havuz gibi aktivitelerle ve havlu ile kurulanma sonucunda azalır, gün içinde yenilenmelidir.
İsilik ve pişik sadece çocukları değil yetişkinleri de bekleyen tehlikeler arasında
Deri, dış ortam ısısı artınca, terleyerek vücut ısısının yükselmesini önler. Ancak uygun önlemler alınmazsa yoğun terlemeye bağlı olarak isilik ve pişik gibi durumlar oluşur. Terli ve nemli bekleyen deride mantar enfeksiyonlarına eğilim artar. Sıcağın deri üzerindeki bu etkilerinden korunabilmek için bazı önlemler alınabilir.
* Sık duş alınmalı ve giysiler gün içinde değiştirilmelidir.
* Teri emen, terin kurumasına olanak sağlayan gözenekli, pamuk ya da keten gibi organik kumaşlardan yapılmış, bol ve açık renk giysiler tercih etmek terin olumsuz etkilerini önler.
* Terlemeyi azaltan kozmetikler yetişkinlerde bölgesel olarak kullanılabilir.
Cilt kuruluğuna karşı önleminizi alın
Yazın sıcağın etkilerinden korunmak için sık banyo önerilir; ancak sık banyo, cildin kurumasına yol açar; bu da kaşıntıya ve çeşitli egzama tablolarının kolay oluşmasına neden olur. Cilt kuruluğundan korunabilmek için şu önlemler alınabilir:
* Her banyoda tüm vücuda sabun uygulamak yerine; cildi kurutmayan, nemlendirmeye katkısı olan duş jellerini el, ayak, koltukaltı, kasık, meme altı gibi bölgelerde sınırlı şekilde kullanmak gerekir.
* Banyodan sonra nemlendirici vücut losyonları kullanmak önerilir.
Yüzmek güzel ve eğlenceli ama...
Yaz aylarının serinleten eğlenceli aktivitesi deniz ve havuz, tıpkı banyo yapmak gibi cildi kurutur. Ayrıca havuzda kullanılan dezefektanlar, duyarlı kişilerde ya da usulüne uygun kullanılmadığında egzamaya yol açabilir. Temiz olmayan deniz ve havuz suyundan, havuz çevresindeki ıslak zeminden çeşitli bakteriyel ve mantar enfeksiyonları bulaşma riski yüksektir. Deniz ve havuzun cilt sağlığına olumsuz etkilerinden korunmak için bazı önlemler alınmalıdır:
* Usulüne uygun dezenfekte edilen havuzlar ve temiz olduğu bildirilen deniz suları tercih edilmelidir.
* Havuz çevresinde çıplak ayakla dolaşmamaya, kişisel eşyalarınızı kullanmaya özen gösterilmelidir.
* Deniz ve havuzdan sonra banyo yapıp, ardından vücuda nemlendirici losyon kullanınmak, parmak araları, koltukaltı, kasık bölgelerini ve meme altlarını iyice kurulamak cildinizi koruyacaktır.
Kaynak: ekolay.net
Hiç yorum yok