Beyin, karmaşık ama hassas bir organ. En iyi performansla çalışması ve hastalıklardan korunması için yüksek kalitede yakıta ihtiyaç du...
Dr. Alan C. Logan, beyni güçlendirmek için zeytinyağı ve balığın ağırlıkta olduğu diyet öneriyor.
Nöropati uzmanı Dr. Alan C. Logan, ‘Beyin Diyeti’ adlı kitabında, nörolojik ve psikolojik rahatsızlığı olan çok sayıda hastanın önemli beslenme sorunları olduğunu söylüyor.
Dr. Logan, ‘Beyin Diyeti’ planının yedi kuralının evrensel olarak geçerli olduğunu belirterek, “Nörolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklarda, bu yedi kural dışında başka bazı gıda takviyelerinde bulunmak yerinde olabilir. Yanda listesini verdiğim takviyeleri de ‘beyin diyeti’ planının tamamlayıcıları ilan edebilirim” diyor.
LİFLİ BESİNLER ve KURUYEMİŞ
Dr. Alan C. Logan, Alzheimer ve bunamaya karşı şu besinleri öneriyor:
“En iyi diyet, lifli karbonhidratlar, tam taneli tahıllar, kuruyemişler, meyve ve sebzeler ile deniz ürünlerinde bulunan yağları içerir. Kuruyemişte ve zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlar, bilişsel gerileme riskini azaltır. Balıkta ve diğer deniz ürünlerinde bulunan omega 3’ün, Alzheimer’da bilişsel gerilemenin azalmasıyla ilgisi belirlendi.”
BEYNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN BESLENME PLANI
*Her gün en az beş porsiyon koyu renkli meyve ve sebze tüketin.
*Haftada en az üç kez balık yiyin. Yağlı balıkları seçin ya da balık yağı takviyesi alın. Kırmızı et tüketimini haftada bire indirin ya da tamamen bırakın.
*Mısır, aspur, ayçiçeği ve soya yağlarını sınırlayın. Yüksek ateşte pişiriyorsanız kanola yağı, hafif bir sote ya da bandırmak için sızma zeytinyağı kullanın. Susam yağı, salatalar ve hafif pişirme için harika bir tercih olur. Pirinç kepeği ve ekstra süzme zeytinyağı, antioksidan kimyasallarla doludur.
*Margarin ve tereyağından uzak durun. Tam tahıl ekmeği yerken, canınız biraz yağ istiyorsa, tatlandırmak için ekmek dilimini zeytinyağına biraz batırın.
*Yüksek ateşte pişirilen yağlı etler, tam yağlı peynirler, fazla işlenmiş yiyecekler, yüksek ateşte pişirilen kurabiye, bisküvilerden uzak durun. Bu yiyecekler, oksitlenme stresini ve ateşi ilerleterek beyin fonksi- yonlarını riske atar. Bu tür yiyecekleri daha düşük ateşte, daha kısa sürede ve buharla pişirin.
*Diyetinize ateş dürücü ve antioksidan baharatlar, otlar ve ölçülü miktarda çaylar ve kahveler (kafeinle ilgili sorununuz varsa kafeinsiz) ekleyin.
*Her gün bir multi vitamin alın.
DİĞER TAKVİYELER
*Balıktaki omega 3 yağ asitleri, özellikle ‘eicosapentaenoic asit’ (EPA) antidepresan ilaçların etkisini artırıyor.
Daha çok şeker tüketilen ülkelerde depresyon oranı daha yüksek. Depresyondaki kişiler daha fazla karbonhidrat ve şeker tüketiyor.
*Birçok araştırma, depresyon hastalarında ‘folik asit’ seviyesinin düşük olduğunu gösteriyor. Günde sadece 500 mcg folik asit alınması, antidepresan ilaçların etkisini artırıyor, yan etkilerini azaltıyor.
Düşük seviyede ‘tiyamin’in depresyon belirtileriyle ilgisi saptandı.
*Depresyon hastalarında ‘B12 vitamini’ seviyesinin düşük olduğu tespit edildi. Yüksek seviyede ‘B12 vitamini’ standart tedavide daha iyi bir sonucun habercisi.
*Düşük seviyede ‘B2 vitamini’nin depresyon belirtileriyle ilgisi bulunuyor. Multivitaminler insan psikolojisine olumlu etkiler yapıyor.
*‘D vitamini’ duygu durumunu iyileştiriyor. Kış aylarında güneş ışığı eksikliği D vitamini üretimini azaltıyor. Bu yüzden takviye alınması faydalı olabilir.
*Birçok araştırma, depresyon hastalarında ‘çinko’ seviyesinin düşük olduğunu gösterdi.
*Ne deneklerin ne uygulayıcıların hangisinin gerçek ilaç, hangisinin ‘plasebo’ olduğunu bilmediği araştırma yapıldı. *Sonuçta, antidepresan ilaçlarıyla birlikte alınan 25 mg çinkonun, antidepresanla karşılaştırıldığında tedavinin etkisini artırdığı görüldü.
*En az beş araştırma, düşük ‘selenyum’ tüketiminin keyifsiz duygu durumuyla ilgisi olduğunu gösterdi.
‘*Krom’ takviyesinin depresyon belirtileri görülen hastaların duygu durumunu iyileştirdiği görüldü.
*Depresif bozukluklarda ‘magnezyum’ eksikliği gözlendi. Magnezyumun beynin depresyonla ilgili işleyişindeki etkisi sebebiyle takviye olarak alınması işe yarayabilir.
Hiç yorum yok