Güneş enerjisi ile elektrik üretimini bu kadar avantajlı hale getirip kullanımı yaygınlaştıran durumların başında şebeke bağlantısına ihtiya...
Bu araçlar hareketli olduklarından her zaman şebeke bağlantısı bulmaları mümkün olmuyor ya da bulmak için epey zahmete katlanmaları gerekiyor. Karavanlarda güneş paneli kullanımı çok cazip çünkü kişiye dilediği yerde konaklama imkanı veriyor. Yani sürücüler ve gezginler, elektrik ihtiyacını karşılamak için illa kalabalık kamp alanlarını tercih etmek zorunda kalmıyor. Doğanın içinde, insanlardan uzakta günlerce kalma imkanı sağlıyor. Ayrıca Karavanın üzerine kolayca monte edilebilen güneş panelleri ile bu gezgin araçların aküleri de doldurulabiliyor.
Karavanlar için güneş paneli yanı sıra enerji sistemini eksiksiz kurmak ve maksimum verim elde etmek için ihtiyaç olan yan ekipmanlar jel akü, inverter ve şarj kontrol cihazıdır. Güneş panellerinde üretilen enerjinin cihazlarda kullanılabilir elektrik haline gelmesini sağlayan olmazsa olmaz inverter, üretilen fazla elektriği depolamak için akü, sistemin voltaj dalgalanmalarından etkilenmesini önlemek için şarj kontrol cihazının mutlaka kalitesini kanıtlamış markalardan tercih edilmesi gerekiyor. Bu cihazları daha hesaplı olması için düşük kalite tercih etme durumunda beklenen maksimum verimin alınmamasının yanında, sistemin çalışma mekanizmasında arızalar meydana gelmesi söz konusu olabiliyor.
Karavanlar bilindiği üzere en çok özgürce dolaşmak isteyen kişiler ve hareketli film/dizi setleri için tercih ediliyor. Dolayısıyla bu amaçla yola çıkıldığında araca/araçtan uzanan metrelerce uzunluktaki prizler ile elektrik ihtiyacını karşılamak yerine güneş panellerinin tercih edilmesi daha zahmetsiz oluyor.
Güneş panellerinin güçleri 10 W ile 300 W’a kadar farklı kapasitelerde olabiliyor. Karavanda kullanılan elektronik araçların tüketim gücüne, güneş enerjisi sisteminin ne kadar büyük olmasını istediğine göre panel kapasitesine karar veriliyor. Karavanda güneş paneli kapasitesi olarak en fazla tercih edilen 300 W güneş panelleri oluyor. Elbette bu kapasite aracın içindeki elektronik cihazlara ve araç akü kapasitesine göre değişebiliyor.
Karavanda 300 W güneş paneli ile elektrik ihtiyacı karşılanabilecek cihazlar:
50 ekran televizyon ve uydu alıcı (2-3 saat)
Mini buzdolabı
4 adet tasarruflu lamba (4-5 saat)
Aydınlatma sistemi
Akü, telefon, bilgisayar şarjı
Karavanda güneş paneli kullanımını daha da avantajlı hale getiren, güneş altında gezerken ve dururken enerji depolayabilmesi. Günde ortalama 6 saat güneş gören karavan güneş paneli, 1.8 kW gücünde elektrik üretebilecek ve elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. Üretilen elektrik miktarını artırmak için 2 adet 300 W güneş paneli kullanımı da tercih edilebilir.
Karavanda güneş enerjisi kullanılarak elektrik ihtiyacını karşılarken verimi daha da artırıp, sadece güneşin açısına bağlı kalmak istemeyenlerin tercihi yarı esnek solar paneller de oluyor. Esnek panellerin ince ve hafif yapısı 20 dereceye kadar bükülebilmesi, kolayca hareket ettirilebilmesi sayesinde oldukça verimli bir kullanım sunuyor. Karavan ve teknelerde yarı esnek güneş panellerinin tercih edilmesini artıran sebepler arasında normal güneş panellerinin 15 kiloluk ağırlığının yanı sıra sadece 2 kg olması geliyor. Ayrıca yarı esnek güneş panellerinin kurulumunda herhangi bir konstrüksiyon işlemi de olmadığından kolayca yapılan montajın da süresi epey azalıyor.
Özgürce dolaşmak ve elektrik için ekstra para ödemek yerine karavanda güneş paneli kullanımı sayesinde daha konforlu ve hesaplı geziler yapmak mümkün oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle beraber karavanda güneş paneli kullanımını bir üst seviyeye taşıyan çalışmalar da mevcut. Bu karavanlarda güneş panelinden elektrik üretilerek cihazları çalıştırmasının yanında, gerekli teknik bağlantılar yapılıp, aracın güneş enerjisiyle çalıştırılması mümkün oluyor.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.
Hiç yorum yok