Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

“Bal, tereyağı, çay, şekerde katkı maddesi olmaz”

Ürün etiketlerine bakın, bu katkı maddeleri varsa tüketmeyin Günümüz dünyasında modern üretim ve tüketim süreçleri,gıdaların üretimi ve iş...

Ürün etiketlerine bakın, bu katkı maddeleri varsa tüketmeyin

Günümüz dünyasında modern üretim ve tüketim süreçleri,gıdaların üretimi ve işlenmesinde katkı maddeleri kullanımını da artırmış durumda.

Ambalajlı gıdanın besin değerini korumak ya da raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan pek çok katkı maddesi var. Peki gıdalarda hangi katkı maddeleri kullanıyor? Ürün etiketleri bu açıdan nasıl okunmalı? Tüketiciler ürün etiketlerinde nelere dikkat etmeli? Hangi katkı maddeleri sağlık açısından büyük risk taşıyor?

Altınbaş Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Seçmeler ürün etiketlerinin doğru okunması için tüketicilerle önemli bilgileri paylaştı.

“Bal, tereyağı, çay, şekerde katkı maddesi olmaz”

Gıda katkı maddelerinin, ürünlerin kullanım amaçlarına göre sınıflandırıldığını belirten Dr. Seçmeler, “Katkı maddeleri uzun isimleriyle değil Avrupa Birliği tarafından onaylanarak belirlenen E kodları ile etiketlerde yer alabilir. Renklendiriciler E100-E180, Koruyucular E200-E285, E330, Antioksidanlar E300- E321, Kalınlaştırıcı, jelleştiriciler E400- E495, Tatlandırıcılar E950 - E959 gibi. AB Direktifleri ile uyumlu Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne bağlı tebliğlerde de AB‘ne uyumlu olarak katkı maddelerinin kullanılabilecekleri ürünler ve kullanım limitleri belirlenmiştir” bilgisini aktardı.

İşlenmiş gıdalarda Antimikrobiyaller gibi bazı katkıların kullanılmasının insan sağlığının korunması için gerekli olduğunu belirten Dr. Özge Seçmeler, ancak bazı gıdalarda da hiç katkı maddesi kullanılmamış olması gerektiğini vurguladı. Dr.Seçmelerşunları söyledi: “Türk Gıda kodeksinde (TGK) katkı maddesi bulunmasına izin verilmeyen gıdalar; bal, tereyağı, aromalandırılmamış yaprak çay, şeker gibi, renklendirici bulunmasına izin verilmeyen gıdalar salça ve ekmek gibi, listelenmiştir. Ayrıca izin verilen gıda katkı maddelerinin kullanılabileceği gıdalar ve kullanım miktarları da sınırlandırılmıştır.”

Kullanılması yasaklı gıda katkı maddeleri:


  • Sucuklar, Pastırma, Döner: E 620-625: Glutamik asit—glutamatlar. E 626 - 635: Ribonükleotitler. Renklendiriciler
  • Kanatlı Döner ve Köfteler:E 620-625: Glutamik asit—glutamatlarE 626 - 635: RibonükleotitlerE 249-250: Nitritler Renklendiriciler
  • Kavurma, Pekmez, Tarhana:Tüm katkılar (Hiçbir katkı maddesi olmamalı)
  • Çiğ köfte ve Mezeler(Haydari, Arnavut ciğeri, bakla fava, şakşuka, humus ve benzeri):Tümü (sitrik asit hariç)
  • Pide ve bazlama: Tümü (Hiçbir katkı maddesi olmamalı -Hazır ambalajlı bazlamalarda Propiyonik asit -propiyonatlar hariç)


Doğru ürün etiketi okuma konusunda tüketicilere önerilerde bulunan Dr. Özge Seçmeler, “Tüm gıdaların etiketleri özenle okunmalı. Raf ömrü kısa olanların son tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmeli. Merdiven altı firmaların ürünleri yerine güvenilen markayı kullanmak gerekir. Markaya güvenmek için de ilk kullanımda etiket bilgilerinden yola çıkarak araştırmak gerekiyor.Tüketicileri Koruma Dernekleri bu noktada telefonlara indirilen uygulama üzerinden güncelliği sağlanan rehber dokümanlar hazırlayarak tüketicileri bilgilendirebilir. Mevzuatlardan halkın anlayacağı dilde pratik bilgilerin yine tarafsız uzmanlar tarafından hazırlanıp paylaşılması da önemlidir” diye konuştu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok