Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmak amacıyla uygulanan ve cildin daha genç görünüme kavuşmasını sağlayan botoks uygulaması, sosyal medy...
Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmak amacıyla uygulanan ve cildin daha genç görünüme kavuşmasını sağlayan botoks uygulaması, sosyal medya kullanımının artması ve değişen estetik anlayışı ile birlikte oldukça popüler hale geldi.
Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, botoks gibi medikal uygulamaların, ehil olmayan kişiler tarafından yapılmasının botoks direncinden enfeksiyonlara hatta alerjik reaksiyonlara kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyledi ve botoks yaptıracak olanları uyardı.
Ciltte yaşlanma belirtilerini azaltmayan yani kırışıklığı gidermeyen botoks olur mu? sorusuna açıklama getiren Dr. Nihat Mustafayev, “Yüz bölgesinde kırışıklığın giderilmesi ile ilgili en etkin tedavilerden birisi de botokstur. Botoks uygulaması, işinin uzmanı bir hekim tarafından yapıldığında istenilen sonucu elde etmemek neredeyse imkansızdır. Bazen botoksa direnç gösterdiğini söyleyen kişilerle karşılaşıyoruz ve şikayetleri genelde botoksun etkisinin az olduğu ya da hiç olmadığı yönündedir. Bu durumun altında yatan neden olarak botoksa bağışıklık geliştirdiğinizi düşünebilir ve bunun bir çaresi olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Fakat cilt kırışıklığını gidermek için yaptırdığınız botoks uygulamalarında bir direnç ile karşılaşmanızın nedeni bir bağışıklık sorunu olmayabilir ve bu konuda yapabileceğiniz bir şey mutlaka var” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Botoksun direnç göstermesi yani halk arasında botoksun tutmaması diye tanımlanan durumu profesyonel bir bakış açısı ve tıbbi görüşler çerçevesinde anlatmaya çalışacağım. Botoks direnci, hastanın botulinum toksine karşı antikor geliştirdiği veya botoks ilacını son derece hızlı bir şekilde metabolize ettiği durumdur. Bu hastalar için botoks enjeksiyonları çok kısa süreli bir etki sağlar veya hiç etki sağlamaz. Gerçek botoks direnci oldukça nadir görülür. Yapılan çalışmalar, hastaların %1,5'inden daha az kısmında gerçek botoks direnci olduğunu gösteriyor.”
BOTOKSA DİRENEN İNATÇI CİLT KIRIŞIKLIĞININ 4 NEDENİ
“Çoğu zaman, hastalarda daha az etki oluştuğu durumlarda dahi gerçek botoks direnci söz konusu değildir” diyen Dr. Nihat Mustafayev, botoks sonrası istenilen sonucun alınamamasının nedenlerini şöyle sıraladı:
1. Botoksun tam etkisi ortaya çıkmamış olabilir
Birçok hasta 48 saat gibi kısa bir sürede daha az kırışıklık fark etse de, tam etkilerin farkına varması 10 güne kadar sürebilir. Başka bir deyişle, sabırlı olmalısınız. 2 haftadan uzun bir süre geçmişse ve beklediğiniz sonuçları hala görmüyorsanız, uzmanınıza danışmanızda fayda var.
2. Yeni hekiminiz uygun doz belirlemeye çalışıyor olabilir
Botoks tedavisinde yüksek doz ile başlamak çok güvenilir bir yöntem değildir. Bu nedenle eksik dozu tamamlayarak ilerlemek önemlidir. Eğer botoks sürecini yöneten hekiminizi değiştirdiyseniz ve yeni bir hekim ile tedaviyi sürdürüyorsanız, yeni hekiminiz uygun dozu belirlemek için kontrollü uygulama yapabilir. Dolayısıyla botoksun üzerinden geçen 10-15 günlük süreye rağmen istediğiniz etkiyi yakalayamadığınızda hekiminizle iletişimde olun ve tamamlayıcı doz uygulamalarını aksatmayın.
3. Botoksun tek başına yeterli olmadığı başka bir problem yaşıyor olabilirsiniz
Cilde yapılan uygulamalara rağmen yaşlanma sürecinin arka planda devam ettiğini unutmamak gerekir. Botoks uygulamalarında aynı doz uygulanıyor fakat artık tatmin edici sonuçlar alamıyorsanız; cildiniz kollajen ve elastikiyet kaybetmiş ve/veya yüz yağı hacminiz azalmış olabilir. Her iki durum da çizgilerin derinleşmesine neden olabilir. Böyle bir durumda botoksun dozunun ya da periyodunun artırılması en iyi çözüm değildir. Bunun yerine botoksun etkisini artırmak ve deri görünümünü düzeltmek için; enjekte edilebilir dolgu ve mezoterapi ürünleri ile daha genç bir görünüm ve doğal yüz ifadeleri elde edilebilir.
4. Botoks yanlış bölgeye veya yanlış dozda uygulanmış olabilir
Yüz anatomisine ilişkin kapsamlı bilgiye sahip olma, hastanın beklentileri doğrultusunda ve cilt kalitesine uygun dozajda uygulama becerisi, enjeksiyon yapan herkes için çok önemlidir. Bu nedenle hekim olmayan uygulayıcılar tarafından yapılan işlemlerde; yanlış doz veya yüz kasındaki yanlış noktalara enjeksiyon yapılması istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.
UZUN ÖMÜRLÜ BOTOKS MÜMKÜN MÜ?
“Botoksta yüksek doz uygulama ve sık uygulamalar, botoks direncini artırmaktadır” diyen Dr. Nihat Mustafayev, “İşinin ehli olan sağlık profesyonelleri tarafından yapılan bu medikal uygulamaların daha uzun ömürlü olması için bir takım önlemler almak gerekir. Mutlaka yaz-kış güneş kremi kullanılması, ayrıca cildin nem dengesinin sağlanması için nemlendirici kullanılması ve çinko takviyesi önemlidir. Botoks bölgesinde masaj fonksiyonu olan cihazlar kullanmak, sıcak su ve buhar banyosu yapmak ve mimikleri zorlayan hareketler yapmaktan kaçınılması gerekmektedir” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:
“Eğer botoks enjeksiyonu tutmazsa, öncelikle uygulamayı yapan hekim ile iletişime geçilmelidir. Botoksun başarısıbüyük ölçüde uygulama ile alakalıdır. İstenilen sonuç alınamadığında, uygun doz ayarlamaları ile tedavi yeniden düzenlenebilmektedir.”
Hiç yorum yok