Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Sıcak havalarda kızartma yemekleri bir kenara bırakın…

Hava sıcaklarında yaşanan artış midenizde de bir iştah artışı yapabilir.  Serinlemek için içtiğiniz gazlı içecekler, uzun gecelerde tükettiğ...

Sıcak havalarda kızartma yemekleri bir kenara bırakın…

Hava sıcaklarında yaşanan artış midenizde de bir iştah artışı yapabilir. 

Serinlemek için içtiğiniz gazlı içecekler, uzun gecelerde tükettiğiniz kaçamak öğünler olumsuz sonuçları da beraberinde getirir. Bu nedenle yaz aylarında beslenme rutininizi gözden geçirmeniz ve risk yaratan durumları ortadan kaldırmanız gerekir. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Büşra Çengel, yaz aylarında nasıl beslenmemiz gerektiği hakkında önemli bilgiler veriyor.

Hafif yiyecekler tüketmeye özen gösterin

Yaz mevsiminde; sağlıklı bir dönem geçirebilmek için sıcak havaların vücuttan attığı sıvıyı yerine koyabilecek bir beslenme rutini oluşturmak gerekir. Çünkü yaz aylarında sıcaklıkların artması, sıvı kaybına yol açarak, kişide tansiyonun düşmesine, baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetlere neden olmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi çok ciddi hastalıklarda artışlar gözlemlenmektedir. 

Bu noktada ağır ve yağlı yiyecekler yerine daha hafif ve pişirme yöntemi olarak haşlama veya ızgara tercih edilmeli ve en önemlisi de bol bol su içilmelidir. Tercih konusunda çok dikkatli olunmalı, sofralarda sebze ve meyvelere daha fazla yer açılmalı, hamur işleri ise çok az tüketilmelidir. 

Su ihmale gelmez!

Su, başlı başına bir besin mucizesidir ve yaz mevsiminde vücudun suya olan ihtiyacı daha da artar. Çünkü normal şartlarda dışkı, idrar ve solunum yolu ile vücuttan ayrılan su, yaz aylarında sıcakların da etkisiyle terleme yoluyla ayrılır. Bu noktada vücut çok fazla sıvı ve mineral kaybı yaşar. Bunun önüne geçebilmek içinse susamayı beklemeden su içmek gerekir. Yetişkin bir bireyin yaz aylarında içmesi gereken su miktarı günlük en az 2,5 litredir. 

Tuz kullanımına set çekmenin zamanı geldi

Tuz, vücuttaki su kaybını arttıracağından tuz tüketimine sınırlama getirilmelidir. Birçok kişi yemeklere daha az tuz koyduğunu söylese de hazır ve paketlenmiş gıdalardan da uzak durmak gerekir. Çünkü bu gıdalar yüksek oranda tuz içerir. Bunun yanı sıra yaz aylarında çokça tüketilen gazlı içecekler de içerdiği tuz sebebiyle tüketilmemelidir. Düşük sodyumlu maden suları tercih edilebilir.

Meyve ve sebzelerde koruma kalkanı oluşturun

Meyve ve sebzeler düzenli olarak tüketildiğinde vücut direncini arttırır. Aynı zamanda içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde güneşin yaydığı zararlı ışınlara karşı vücudu korur. Kırmızı – Mor Meyveler: Antioksidon yönünden yüksek olan kırmızı meyveler kansere karşı tam bir kalkandır, aynı zamanda kalp-damar sağlığımızı olumlu etkiler. Sarı – Turuncu meyveler: Genellikle C vitamini yönünden yüksek olan bu meyveler vücuttan toksin atımına yardımcı olmaktadır.  Ancak meyvelerin şeker içerdiği unutulmamalı ve tüketilirken ölçüsü kaçırılmamalıdır. 

Doğru pişirme yöntemi en önemli konular arasında…

Yaz aylarında sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biri de doğru pişirme yöntemini seçmektir. Bu noktada yağda kızartmalar yerine çok daha sağlıklı olan ve yiyeceklerin besin değerini koruyan ızgara yöntemi tercih edilmelidir. Sindirim sistemini zorlayan baharatlı ve yağlı yiyecekler yerine daha çok az yağda ızgara olarak pişirilmiş sebze, balık veya tavuk eti tercih edilmelidir.

Bu önerilere de dikkat edin


  • Posadan zengin oldukları ve kabızlığı önlemesi dolayısıyla kuru baklagiller tüketiniz.
  • Kan şekeri dengesini ayarlamak için meyvenin yanında kuruyemiş tüketin,
  • Tok tutması ve lifli olması sebebiyle sindirimi kolaylaştıran yulaf ezmesi tüketin,
  • Ter ile vücuttan atılan mineralleri yerine koymak için doğal soda için,
  • Tatlı tercihinizi şerbetli tatlılar yerine dondurmadan yana kullanın.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe