Diş taşı, tartar ve renk değişimi problemlerinin görüldüğü dişler, ağız sağlığı açısından tehlike çanlarının çaldığını göstermektedir. Üstel...
Diş taşı, tartar ve renk değişimi problemlerinin görüldüğü dişler, ağız sağlığı açısından tehlike çanlarının çaldığını göstermektedir. Üstelik dişlerin bu görüntüsü, estetik açıdan kusura yol açarak kişinin özgüvenini düşürmekte, sosyal ilişkilerinden uzaklaşmasına yol açmaktadır. En sık rastlanan problemlerden biri olan diş sararması, içsel ve dışsal nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Bazı vakalarda rutin ağız bakımı yapılsa dahi dişlerin sarı renkte olduğu görülmektedir.
Diş beyazlığını korumak için önleyici ve koruyucu yöntemlere başvurulabilir. Estetik açıdan göze hoş gelen gülüşlere sahip olmak isteyen kişilerin bu uygulamaları hayatlarının bir parçası haline getirmeleri gerekir. “Dişler neden sararır? Diş beyazlığını korumak için neler yapmalı? Diş beyazlatma nasıl yapılır? Diş beyazlatma dişe zarar verir mi?” gibi merak edilenleri Beyazlat.net güvencesi ile paylaşıyoruz.
Diş beyazlatma İstanbul ilinde en çok talep edilen estetik diş hekimliği uygulamaları arasında yer almaktadır. Dr. Sait Gezer, İstanbul’daki diş kliniğinde hastalarını kabul ederken istek ve beklentileri doğrultusunda özelleştirilebilir tedavi seçeneklerini başarıyla gerçekleştirmektedir. Beyaz diş garantisi ile sunulan tedavi seçenekleri, doğal ve yüzünüz ile uyumlu gülüşlere sahip olmanızı sağlamaktadır. Mesleğindeki deneyim ve uzmanlığını hasta memnuniyeti ilkesi ile yansıtan Dr. Sait Gezer’den randevu almak için Beyazlat.net adresini ziyaret edin!
Dişler Neden Sararır?
Diş sararması, içsel ve dışsal kaynaklı nedenlerden dolayı yaşanabilmektedir.
• İçsel kaynaklı sebepler: Sistemik faktörler, kök kanal enfeksiyonu, kanal tedavisi, ilaç kullanımı (genellikle antibiyotik).
• Dışsal kaynaklı sebepler: Ağız hijyeninin ihmal edilmesi, kötü hijyen sebebiyle diş taşı ve plak oluşumu, mantar ve bakteriler, renklendirici etkiye sahip içeceklerin tüketimi (çay, kahve, şarap), asitli içeceklerin tüketimi (kola), sigara gibi tütün ürünleri kullanımı.
Genetik aktarımdan dolayı dişin görünen kısmı yani mineler, farklı renklere sahip olabilir. Çünkü diş rengimiz tıpkı göz rengimiz gibi genetik aktarım sonucunda belirlenmektedir. Bebeklik çağının ardından yaşanabilecek içsel sebepler ya da dışsal kaynaklı yaşam tarzı hataları sonucunda diş sararması ve lekelenme gibi problemler ortaya çıkabilir.
Ağız hijyeni sağlanmadığında, aşındırıcı etkiye sahip yiyecek ve içeceklerin tüketimi, diş yapısında çatlama ya da kırılması görüldüğünde diş minesi hasar görmektedir. Zaman içerisinde incelerek hasar gören diş minesinde küçük yarıklar oluşmaktadır. Tüketilen besinlerin parçaları ve bakteriler, yarıklara saklanarak diş minesine daha fazla zarar vermektedir. Bu tür durumlarda diş sararmasına ek olarak diş minesini koruyucu tedavi seçenekleri de uygulanmalıdır.
Diş Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalı?
Ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen problemlerin birçoğu çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir. Diş sağlığını korumak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
• Dişler her gün en az 2 defa fırçalanmalı, her fırçalama en az 2 dakika sürmelidir. Fırçalama esnasında diş yüzeyinin hasar görmemesi için yumuşak uçlu fırçalar tercih edilmelidir.
• Diş boşluklarında kalan yiyecek kırıntıları diş ipi ile temizlenmelidir.
• Özellikle gece uykusu öncesi antiseptik etkili ağız bakım suyu kullanılmalıdır. Bu sayede üst düzey koruma sağlanabilir.
• Her yıl en az 2 defa diş kontrolleri yapılmalıdır. Bu sayede meydana gelebilecek olası problemler için önlemler alınabilir.
• Sigara gibi tütün mamullerinin kullanımı sınırlandırılmalıdır.
• Çay ve kahve gibi içecekler renklendirici etkiye sahiptir. Bu nedenle günde 2 fincandan fazla içilmemesi önerilmektedir.
• Asit açısından zengin içeceklerden kaçınılmalıdır. Bu içecekler diş minesini zayıflatarak hasar görmesine yol açabilmektedir.
• Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Dişlerinizi fırçalamak için uygun bir ortam bulunmuyor ise bol su yardımıyla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Yukarıda sıralanan her maddeye uygun hareket etmenize rağmen sarı diş problemi yaşıyorsanız bunun sebebi içsel nedenler olabilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma, estetik diş hekimliği alanının en popüler uygulamaları arasında yer almaktadır. Sarı diş problemi toplumda sıkça görüldüğünden beyaz ve estetik dişlere sahip olmak isteyenler beyazlatma yöntemlerinden yararlanmak için kliniklere başvurmaktadır. Diş beyazlatma yöntemleri ev ve ofis tipi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
• Evde diş beyazlatma: Ev tipi diş beyazlatma, diş hekimi tarafından uygulanan profesyonel bir yöntemdir. Hastanın ağız ölçüsü alındıktan sonra hazırlanan özel plaklara diş beyazlatma jeli uygulanmaktadır. Bu plağın genellikle 10 gün boyunca, günde en az 4 saat kullanılması sonrasında tedavi tamamlanır.
• Klinik ortamda diş beyazlatma: Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde öncelikle diş taşı temizliği yapılmaktadır. Ardından sararan dişler üzerine beyazlatma etkili jel sürülmekte ve UV ışınları ile jelin aktif hale gelmesi sağlanmaktadır. Yaklaşık 1 saatte tamamlanan bu işlemin hemen ardından rutin hayata dönülmektedir.
Diş Beyazlatma Dişe Zarar Verir Mi?
Diş hekimi tarafından uygulanan beyazlatma yöntemlerinin vücut sağlığı açısından hiçbir zararı bulunmamaktadır. Beyazlatma etkili jel, diş minesinin rengini beyazlatmak için aktif hale getirildiğinde hafif düzeyde hassasiyet problemi yaşanabilir. Bu problem son derece normal ve beklendiktir. İlk 24 – 48 saat içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenmektedir. Hassasiyet ciddi boyutlara ulaşır ise mutlaka diş hekimine ulaşılmalıdır.
Hiç yorum yok