Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Konu sağlık olunca ertelemeyin

Her karın ağrısı, 'üşütme'yi işaret etmeyebilir. Vücudunuzda fark ettiğiniz ve 10 günden fazla süren şikayetler için bir uzmana başv...

Her karın ağrısı, 'üşütme'yi işaret etmeyebilir. Vücudunuzda fark ettiğiniz ve 10 günden fazla süren şikayetler için bir uzmana başvurun.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Nafiz Karagözoğlu, kabızlıktan baş dönmesine günlük hayatın içinde önemsiz görünen şikayetlerin ciddi hastalıkların habercisi olabileceği konusunda uyarıyor. Karagözoğlu'nun hayat kurtarabilecek tavsiyeleri bugün de devam ediyor.

MiDE VE BAĞIRSAK HAREKETLERi

Kabızlık: En sık görüleni 'alışkanlığa bağlı' kabızlıktır. Ama bazı sistematik rahatsızlıklar, bağırsak sisteminde tıkanmaya yol açabilecek tümör, parazit, enfeksiyon, kandaki sıvı ve elektrolit denge bozukluğu da kabızlık yapabilir.

İshal: Sıklıkla mikrobiktir ve kendiliğinden geçer ancak zehirlenme durumları, üre yüksekliği, bazı ilaçlar, parazitler ve sindirim sistemi tümörleri de uzayan ishale neden olabilir.

Ağız ya da makatta görülen kanamalar: Ağız yoluyla olan kanama sıklıkla mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı kaynaklıdır. Makattan olan kanamaysa ince ve kalın bağırsak nedeniyle oluşup, kanın rengine göre kanama düzeyi tespit edilebilir. Ülserler, ağır gastritler, enfeksiyonlar ve sindirim sistemi tümörleri kanama nedenidir.

Yutma Güçlüğü: Özellikle yemek borusu yanıkları ve tümörlerinde görülür.

Karın Ağrısı: Basit enterit, gastrit, mide ve bağırsak delinmesi gibi pek çok önemli sebebin dışında karın bölgesinde bulunan organların herhangi birindeki ufak bir rahatsızlık sebebiyle oluşabilir.

Karında şişlik: Şişkinlik varsa gaz birikimi, şişmanlık, asit dediğimiz karın zarlarında sıvı birikimi, hamilelik ve tümör oluşumlarda ortaya çıkabilir.

BÖBREK VE iDRAR YOLLARI

Günlük çıkarılan idrar miktarının azalması: Sıvı alımı, böbrek ve kalp yetersizliği, bazı ilaçlarla veya maddelerle zehirlenme gibi birçok sebepten oluşabilir.

Günlük çıkarılan idrar miktarının çok fazla olması: Başlıca nedenleri sıvı alımı fazlalığı, kontrolsüz şeker hastalığı, erken dönem böbrek yetersizliği, idrar söktürücü ilaç kullanımı yol açar.

İdrarın kanlı ve kırmızı renkte gelmesi: Böbrek ve idrar yolu taşları, enfeksiyonları, yaralanmaları, tümörleri ve nefrit denilen akut ya da kronik böbrek enfeksiyonlarında görülür.

Yan ağrıları: Özellikle böbrek taşı ve enfeksiyonu durumlarında şiddetli yan sırt ağrıları oluşur.

KAN VE LENF BEZi BULGULARI

Kanama: Dokuda bütünlük bozulması ya da kanda pıhtılaşma faktörü eksikliğinden oluşabilir. Ayrıca kanda pıhtılaşma sağlayan trombosit eksikliği de kanamaya neden olabilir.

Lenf bezlerinde şişme: Özellikle boyun bölgesi, koltuk altı ve kasık bölgesinde bezeler halinde oluşur. Basit bölgesel enfeksiyonlarla o bölgedeki romatizmal ve tümör oluşumlarla lenf bezi kanserine dönüşür.

SiNiR SiSTEMi

Baş ağrısı: Stres ve yorgunluk en tipik nedenlerdir. Migren, sinüzit ve boyun kireçlenmeleri de yol açar. Ayrıca beyin zarı iltihabı ve kafa içi organlardaki tümör oluşumları, artan tarzda baş ağrısı yapar.

Baş dönmesi: Sıklıkla iç kulak rahatsızlıklarından olur. Boyun fıtığı, kireçlenmesi de görülebilir.

Bilinç değişikliği: Travma, kanda tuz ve sıvı dengesinin bozulması, yüksek ateş ve beyin zarı enfeksiyonlarında ani bilinç değişiklikleri olabilir.

HORMONAL DEĞiŞiMLER

Adet görememe: Hamilelik, menopoz, hormonal bozukluklar, guatr, hormon etkili bazı ilaçların alımı, aşırı zayıflık ve stres nedenleri.

Kadınlarda erkek tipi kıllanma: Böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, bazı hormon etkili ilaçların alımı beyine ya da yumurtalıklara bağlı hormon yetersizliklerinde görülür. Nadiren genetiktir.

Saç dökülmesi: En sık görülme nedeni stres. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi, hormonal rahatsızlıklardan dolayı olur.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok

Tanıtım-Reklam
Bumerang - Yazarkafe