Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Ramazanda gün boyu tokluk hissi için bulgur tüketin

Ramazanda beslenme tarzımızda önemli değişiklikler oluyor. Oruç süresine bağlı olarak vücudumuzun metabolizma hızı da değişiyor. Yanlış besl...

Ramazanda beslenme tarzımızda önemli değişiklikler oluyor. Oruç süresine bağlı olarak vücudumuzun metabolizma hızı da değişiyor. Yanlış beslenme tercihleri çabuk acıkma, açlık kan şekerinin ani düşmesi ve kabızlık gibi sorunlara neden oluyor. Bu tür şikayetlerin önüne geçmek için Seçil Kenar sağlıklı bir öneri veriyor : Başbaşı bulgur tüketimine ağırlık vermek!

Özellikle lif oranı %30 daha fazla olan Başbaşı Bulgurun vücudun kan şekerini hızla yükseltip düşürmediği, ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi verdiğini belirtiyor. Gün boyu tokluk hissi için ramazan sofralarında özellikle iftarda karbonhidrat tüketilecekse lif zengini bulgura ağırlık verilmesi oldukça önemli.

Ramazan ayında günlük beslenme tarzlarındaki değişim ve günlük öğün sayısındaki azalma metabolizmamızı değiştiriyor. Oruçluyken ideal kilo dengesini korumak ve sağlıklı kalmak için de beslenme biçimine ayrıca özen göstermek gerekiyor. Duru Bulgur Beslenme Uzmanı Seçil Kenar, Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için ağır ve yağlı yiyeceklerin yerine, sindirim sistemini yormayan hafif, lifli besinlerin tercih edilmesini öneriyor, Oruç tutarken halsiz ve bitkin düşmemek için 17 saatlik oruç süresinde tüketilmesi gereken besinler konusunda tavsiyelerde bulundu.

Tokluğun anahtarı bulgur

Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine, enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten bulgur pilavının tüketilmesini öneren Duru Bulgur’un Beslenme Uzmanı Seçil Kenar, ramazan boyunca oruç tutacak kişilerin yendikten sonra açlık hissini tetikleyen karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmaları gerektiğini belirtti. Başbaşı Bulgurun hem lezzeti hem de içerdiği %30 lif miktarı ile diğer bulgurlardan bir adım öne çıktığını ifade etti. Bu nedenle oruç tutanlara lif oranı %30 daha fazla başbaşı bulguru tüketmelerini öneriyor.

17 saat süren açlıkla birlikte açlık kan şekerinin daha hızlı düştüğünü ve bu nedenle gün içinde halsizlik oluşabildiğini belirten Kenar; sahurda süt, yumurta, yoğurt ve peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltıyı önerirken iftarda öncelikle çorba ile yemeye başlanmasını daha sonra hafif bir ana yemek yanında bol lifli bulgur, salata, sebze yemeklerinin yenmesini öneriyor. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması önerisinde bulunan Seçil Kenar’a göre ramazanda en sık görülen problemlerin başında kabızlık, çabuk acıkma ve kan şekerinin düşmesi geliyor. Bulgur ise yüksek lif oranı ve düşük glisemik indeksi sayesinde tüm bu sorunları yaşamanızı önlüyor.

İftarda çok yemenin önüne geçiyor

Türk ve dünya mutfaklarının vazgeçilmezi bulgur, barındırdığı vitamin ve mineraller açısından önemli bir besin kaynağı. Glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için, şeker hastaları tarafından da rahatça tüketilebilen bulgur, ayrıca B vitamini ve folik asit bakımından da oldukça zengin. Lif deposu olduğundan diyetlerin vazgeçilmezi olan bulgur, araştırmalara göre acıkmayı 1,5 saat geciktiriyor. Kolesterol içermeyen bulgur, yüksek posa içeriğiyle doygunluk verip, sindirimi kolaylaştırıyor, kan şekerini yavaş yükseltip hızla düşmesini engelliyor. Tüm bu özellikleriyle ‘Uzun saatler oruç tutacak kişiler için sağlıklı beslenmenin anahtarı bulgur tüketmek’ diyen Seçil Kenar, verdiği tokluk hissiyle de bulgurun iftarda fazla yemenin önüne geçtiğini ve bu nedenle ramazanda özellikle tüketilmesi gereken besinler arasında ilk sırada olduğunu söyledi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da! ✎ Online adak yapmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok