Radyoterapinin yan etkileri , Kanser tedavi sürecinden geçen ve radyoterapi alması gereken herkes için endişe kaynağıdır. Radyoterapi nedir ...
Radyoterapinin yan etkileri, Kanser tedavi sürecinden geçen ve radyoterapi alması gereken herkes için endişe kaynağıdır. Radyoterapi nedir ? Yan etkileri nelerdir? soruları gelir hemen aklımıza. Aslında radyoterapi bir radyasyon tedavisidir. Radyasyon kanserli olanları yok etmek için kullanılır. Ancak süreç aynı zamanda sağlıklı hücreleri de etkiler. Radyasyonun yan etkileri, işlemin sağlıklı hücrelere bazı zararlar vermesi nedeniyle ortaya çıkar. Radyasyon tedavisi, faydalarının risklerinden daha fazla olduğu durumlarda kullanılır. Tedavi ekibinizden, geçirdiğiniz radyoterapi prosedürlerinin risklerini açıklamasını istemelisiniz. Tedavinin içerdiği potansiyel riskleri kabul ederseniz, bir onay formu imzalamanız gerekecektir.
Radyoterapinin çeşitli derecelerde yan etkileri vardır. Radyoterapi ile ilgili problemlerin sizi nasıl etkileyeceğini tam olarak söylemek kolay değildir. Radyasyonun yan etkileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Vücudunuzun kullanılacağı bölgeye bağlı olacaktır. Radyoterapi dozu, ilgili risklerin seviyesini de etkileyebilir. Risk derecesi, sağlıklı hücrelerin hasarlı hücreleri onarma hızından etkilenebilir.
Radyoterapinin yan etkileri bazı kişilerde daha şiddetli olabilir. Diğerleri küçük yan etkiler yaşayabilir. Radyasyonun yan etkilerinin tam olarak ne zaman ortaya çıktığı da değişir. Tedavi sırasında yan etkilerin başladığı durumlar vardır. Ancak, yan etkilerin ortaya çıkması için prosedürden sonra aylar alabilir.
Radyoterapinin sık görülen yan etkileri
Radyoterapinin yan etkileri saç dökülmesi, yorgunluk, cinsiyete ilgisizlik, mide bulantısı, ishal, ağız kuruluğu, iştahsızlık, cilt ağrısı ve sert eklem ve kaslardır.
Yorgunluk
Radyoterapi tedavisi sırasında kendinizi yorgun hissetmeniz olasıdır. İşlemden sonra hala yorgun hissedebilirsiniz. Yorgunluk normalde vücudunuzun, sürecin zarar verdiği sağlıklı hücreleri değiştirmek için çok çalışmasının sonucudur. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin eksikliğinden de (anemi) kaynaklanabilir. Radyoterapi az miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresini yok ederse, anemi gelişebilir. Çok fazla sağlıklı kırmızı kan hücresini kaybetmek, vücutta daha az oksijen taşınmasına neden olur.
Radyoterapi süreci düzenli kan testlerininiz yapılacaktır. Anemi tespit edilirse ve doktor uygun görürse size kan transfüzyonu yapılır. Önerilen uygun egzersizleri yaparak yorgunluğunuzu azaltabilirsiniz. Doktorunuz, sağlık durumunuza göre hangi egzersizlerin uygun olduğu konusunda size tavsiyede bulunacaktır.
Mide bulantısı
Radyoterapi tedavinizin başlangıcında veya tedaviniz tamamlandıktan kısa bir süre sonra kendinizi hasta hissedebilirsiniz. Mide bulantısı yaşarsanız doktorunuza veya radyoterapistinize söylemelisiniz. Durumu hafifletmenize yardımcı olacak uygun ilaçları reçete edebilirler.
İshal
Mide bölgesine uygulanan radyoterapinin en sık bildirilen yan etkilerinden biri ishaldir. Tedaviniz başladıktan birkaç gün sonra ishal olabilirsiniz.. Daha fazla radyasyon almaya devam ettikçe ishaliniz giderek kötüleşecektir. Radyoterapi tedavinizi tamamladıktan ishalden kurtulacaksınız.
Dışkınızda kan varsa doktorunuza söylemelisiniz. Ayrıca, tedavinizi tamamladıktan sonra ishaliniz haftalarca devam ederse, doktorunuza veya radyoterapistinize bunu bildirin. Profesyonel olarak gastroenterolog olarak bilinen mide ve bağırsak hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekebilir.
Sert eklemler ve kaslar
Bazı durumlarda, insanlar radyoterapinin uygulandığı vücut bölgelerinde eklemlerin sertleşmesine ve kaslarının gerginleşmesine neden olur. Ayrıca tedavi edilen bölgede ağrılı şişlik olma ihtimali de vardır.
Radyoterapinin bu yan etkilerini yaşıyorsanız, size bazı uygun egzersizler önerilecektir. Doktorunuz veya radyoterapistiniz sizin için bir fizyoterapist önerecektir. Eklemlerinizdeki ve kaslarınızdaki sertliği önlemek için düzenli olarak egzersiz yapmanız gerekecektir.
İştah kaybı
Aldığınız radyoterapi nedeniyle kendinizi hasta ve yorgun hissediyorsanız iştahınız da kaybolur. Radyoterapi göğsünüze, boynunuza veya başınıza yapılıyorsa, büyük olasılıkla yutmakta çok zorlanacaksınız. Günde birkaç kez daha büyük sağlıklı yemekler yemek zor olacaktır. Bu zorluğun üstesinden gelmenin yolu, gün boyunca birkaç kez küçük sağlıklı öğünler yemektir. Küçük sağlıklı öğünler yemekte hala zorluk çekiyorsanız, radyoterapist ile konuşun. Size bir beslenme uzmanı, diyetisyen önermeyi gerekli görebilirler.
Ağrılı cilt
Harici radyoterapiniz tamamlandığında, tedavi edilen bölgede kızarıklık ve ağrı hissedebilirsiniz. Ağrıyan cildinizi daha fazla tahriş etmeyin. Ayrıca ağrıyan bölgeyi tıraş etmeyin veya parfümlü sabun kullanmayın. Güneşe çıkmanız gerekiyorsa, cildinizi korumak için yüksek faktörlü bir krem kullanmanız önerilir. Ayrıca cildinizi soğuk rüzgarların etkilerinden korumanız gerekir. Ancak, cildinizi nasıl koruyacağınızı doktorunuza veya radyoterapistinize sormanız her zaman en iyisidir.
Saç kaybı
Saç dökülmesi, radyoterapinin yaygın yan etkilerinden bir diğeridir. Birçok insan saç dökülmesi nedeniyle özgüvenini kaybeder. Hatta bazıları bu yüzden depresyona girebilir.
Ancak saçlarınız kısa zaman sonra normale dönecektir.. Tedavinizi tamamladıktan birkaç hafta sonra uzamaya başlayacaktır. İsterseniz takmak için bir peruk satın alabilirsiniz.
Cinsiyet ve doğurganlık üzerindeki etkisi
Erkeklerde pelvik bölgeye uygulanan radyoterapinin yan etkileri geçici sertleşme bozukluğudur. Geçici olarak ereksiyon olmayı zorlaştırır. Ayrıca geçici olarak sekse olan ilgilerini de kaybederler.
Kadınlarda vajinaya uygulanan radyoterapi de cinsel isteksizliğe neden olabilir. Vajinaları da daralabilir ve vajinal kuruluk yaşayabilir. Bunlar ağrılı cinsel ilişki yaşamalarına neden olabilir. Ayrıca pelvik bölgeye radyoterapi uygulanırsa yumurtalıklar radyasyona maruz kalabilir. Sonuç olarak, menopoz öncesi kadınlar menopoz ve kısırlık yaşayabilir.
Radyoterapi süreci zor ve sıkıntılı geçebilir. Bu süreçte uzman bir ekiple çalışıyor olmak sürecinizi kolaylaştırabilir.
Tedavi sürecine başlamadan önce kanser tanı ve tedavisinde; üst düzey teknoloji ve yetkin ekibi bir araya getiren, multidisipliner bakış açısı ile çağdaş sağlık hizmeti sunan Neolife Tıp Merkezi Radyosyon Onkolojisi birimi ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Hiç yorum yok