Tuz tüketimine bakıldığında dünyada en çok tüketenler arasında Türkiye de bulunmaktadır. Peki gebelik sürecinde ne kadar tuz tüketilmeli? Tu...
Tuz tüketimine bakıldığında dünyada en çok tüketenler arasında Türkiye de bulunmaktadır. Peki gebelik sürecinde ne kadar tuz tüketilmeli? Tuz tamamen kesilmeli mi? Tuz tüketimi anne ve bebek sağlığı açısından risk oluşturur mu? Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Şeyda Ertaş hamilelik döneminde tuz tüketimi hakkında bilgiler verdi.
Hamilelikte Tuz Tüketmek Vücuda Zarar Verir Mi?
Tuz vücudun ihtiyaç duyduğu bir mineral olan sodyum (Na) mineralini içerir. Aynı zamanda sofra tuzları vücudun gereksinim duyduğu iyot mineralini de içermesinden dolayı tüketimi önerilir.
Bazı gebeler mide bulantısı veya aşerme dönemlerinde aşırı tuzlu besinlere yönelim gösterebilir. Dikkat edilmediği takdirde aşırı tuz alımına bağlı kan basıncında ciddi yükselmeler yaşanıp kalp sorunları ortaya çıkabilir. Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) görülebilir ve buna bağlı bebeğin beslenmesi olumsuz etkilenip gelişme geriliği veya düşüklere neden olurken anne adayında böbrek sorunları, akciğer ödemi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Tuz miktarının vücutta artmasıyla böbrek olumsuz etkilenip sıvı tutulumu ortaya çıkabilir. Bu durum özellikle bacak ve ayaklarda ödeme neden olur. Vücutta şişlikler oluşabilir.
Hamilelikte Tuz Tüketimi Ne Kadar olmalı?
Hamilelik öncesinde tansiyon ile ilgili bir problemi olmayan gebeler totalde 5 gram (1 çay kaşığı) kadar tuz tüketebilir. Ancak tansiyon yüksekliği olan gebeler bu miktarı yarıya düşürmeli.
5 gramlık miktar yemeklerde tüketeceğin ve yeterli olan miktardır. Hazır gıdalar, fastfood veya abur cuburlar dahil edilmemiştir. Olabildiğince bu gıdalardan uzak durmaya çalışın veya etiket okuyarak tuz miktarlarını kontrol edin.
Hangi Besinlerin Tuz İçeriği Yüksek?
• Turşu
• Salamura
• Tuzlu zeytin
• İşlenmiş şarküteri ürünleri
• Tuzlu peynirler
• Tuzlu kuruyemişler
• Hazır paketli gıdalar
Hamilelikte Tuz tüketimini Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?
• Eğer gebeliğe yüksek tansiyonlu olarak başladıysanız ekmeği tuzsuz, yemeği az tuzlu tüketebilirsiniz.
• Yemekleri daha lezzetli hale getirmek için diğer baharatları kullanabilirsiniz.
• Hazır gıdalardan, paketli ürünlerden uzak durabilirsiniz.
• Su tüketimine dikkat etmelisiniz.
• Size uygun egzersizi bulup süreç boyunca yapmalısınız.
Hamilelikte Anne ve Bebek Sağlığı İçin Tuz Tüketimi Nasıl Olmalı?
Yemeklerde gerekli miktarda iyotlu tuzlar kullanılmalı. Ayrıca yemek pişerken iyot kaybı olmaması için en son tuz eklenmeli. Aksi takdirde iyot yetersizliği durumunda anne adaylarında düşük riskine veya ölü doğumlara; çocuklarda ise büyüme geriliği, zeka geriliği, öğrenme veya konuşma güçlüğüne neden olabilir.
Sonuç Olarak
Tuz tüketiminin gebelik süresince doğru miktarlarda tüketilmesi önemlidir. Fazla tüketimi de az tüketimi de anne adayı ve bebek yönünden ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Önlem olarak düzenli kan tahlilleriyle sodyum değerlerimiz kontrol edilmeli. Aşırı tüketim daha sık karşılaşılan bir durum olduğu için hangi besinlerde tuz miktarının daha yüksek olduğu öğrenilmeli ve etiket okuma alışkanlıkları kazanılmalı.
Hiç yorum yok