Glutatyon ; glutamat, sistein ve glisinin bir araya gelmesiyle oluşan bir proteindir. Hücreleri ağır metaller, serbest radikaller başta olma...
Glutatyon; glutamat, sistein ve glisinin bir araya gelmesiyle oluşan bir proteindir. Hücreleri ağır metaller, serbest radikaller başta olmak üzere reaktif oksijen çeşitlerinin toksik etkilerine karşı koruyarak vücudun çok daha sağlıklı bir yapı elde etmesini sağlar. İnsan vücudunda doğal olarak bulunur. İnsan bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında önemli bir antioksidan olduğundan, insan sağlığına pek çok olumlu etkisi mevcuttur.
Her ne kadar vücut tarafından üretiliyor olsa da çevresel faktörler, yetersiz beslenme, stres; vücuttaki glutatyonun azalmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra ilerleyen yaş da glutatyonun düzeyinde azalmalara sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda dışarıdan takviye edilerek vücuttaki glutatyonun seviyesi arttırılabilir.
Glutatyon Hangi Besinlerde Bulunur?
Vücutta glutatyonun seviyesini arttıracak pek çok besin ögesi bulunur. Bunlar; lahana çeşitleri, soğan, brokoli, sarımsak, karnabahar, bamya, hardal otu şeklinde sıralanabilir. Öte yandan kuşkonmaz, ıspanak, avokadoda da glutatyonun bulunduğu bilinir.
Glutatyon Faydaları Nelerdir?
Glutatyonun içeriğinde yer alan amino asitlerin her biri, farklı görevlere sahiptir. Bu durum, glutatyonun vücut için önemli bir bileşen olduğu anlamına gelir. Molekül içerisinde bulunan sistein, reaktif oksijen radikallerini bağlar. Radikallerin zararlı etkilerini sonlandırarak vücuttan uzaklaştırılmasına katkıda bulunur.
Bunun yanı sıra apolar bir aminoasit olan glisin, vücudun esnek bir yapı kazanmasını sağlayan kolajenin önemli bir kısmını oluşturarak vücudun çok daha sağlam bir form elde etmesine katkıda bulunur. Ayrıca glisin, vücuttaki hasarlı dokuların onarılmasında da etkilidir. Glutatyon bileşenlerinden bir diğeri de glutamattır.
Normal beyin fonksiyonu için oldukça önemli bir nörotransmitter olan glutamat, beyin gelişiminde çok önemli bir role sahiptir. Bunun yanı sıra bağırsak fonksiyonunu iyileştirerek kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesine katkıda bulunur.
Bütün bu faydalı aminoasitlere sahip olan glutatyonun faydalarını genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür:
• Karaciğer yağlanmasında hücre düzeyinde hasarın azaltılmasına katkıda bulunur.
• Oksidatif stresin azaltılmasını sağlar.
• Periferik arter hastalığı bulunan bireylerde hastalık semptomlarının azaltılmasına destek olur.
• Vücutta bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar.
• Solunum yolu hastalıklarında belirtilerin azaltılması ve iyileşmeyi olanaklı kılar.
• Kontrol altında olmayan diyabetin kişiyi zorlayan olumsuz etkilerinin azaltılmasını mümkün hale getirir.
Glutatyon, vücudun korunması açısından önemli görev ve sorumluluklara sahiptir. Vücutta yeterli düzeyde glutatyonun bulunması, birçok hastalığın önlenmesi açısından bir hayli önemlidir.
Glutatyon Eksikliği Nelere Yol Açar?
Vücutta yer alan antioksidanlar gibi vücudu serbest radikallerin verdiği zararlara karşı koruyan glutatyon, karaciğer bölgesinde üretilir. Bilindiği üzere serbest radikaller, metabolizmanın olağan işleyişinin devam etmesini sağlar. Serbest radikallerin az miktarda olması, vücut açısından herhangi bir zarara neden olmaz. Fakat eğer fazla ise serbest radikaller hücreyi tahrip etmeye ve vücuda zarar vermeye başlar.
Glutatyonlar gibi antioksidanlar, vücuttaki anarşik yapıları kontrol altına alarak serbest radikallerin olumsuz etkilerini giderir. Bazı durumlarda glutatyon, vücutta yeterli düzeyde bulunmayabilir. Glutatyonun eksikliğinde, vücutta çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Glutatyonun eksikliğinde meydana gelebilecek belirtiler; bir kişide hafif, orta ve şiddetli hastalık olup olmadığına göre değişebilir. Eksikliğin en temel belirtilerinden bir tanesi, kırmızı kan hücreleridir. Glutatyonun istenilen düzeyde olmaması, kırmızı kan hücrelerinin yıkımının fazlalaşmasına sebebiyet verir. Kırmızı kan hücrelerinin yıkımı üretiminden daha hızlı olduğunda, hemolitik anemi ortaya çıkar.
Vücutta glutatyonun beklenenden çok daha az olması, orta dereceli belirtilere de neden olabilir. Bu gibi durumlarda hemolitik anemiye ek olarak idrarda 5-oksoprolin olarak adlandırılan madde birikebilir. Bu durum, metabolik asidoza neden olabilir.
Şiddetli glutatyon eksikliğinde ise sağlığa ciddi derecede etkide bulunan belirtiler ortaya çıkar. Bu gibi durumlar da beyin de etkilenir ve nörolojik sorunlar meydana gelebilir.
Glutatyon Tedavisi Nedir?
Özel Kardelen Tıp Merkezi tarafından da uygulanan işlemlerden biri olan glutatyon tedavisi, vücuttaki glutatyonun seviyesini arttırmak amacıyla gerçekleştirilir. Glutatyonun IV ile damardan verilmesini kapsayan uygulamada yenilikçi yöntemler kullanılır.
Tedavinin süresi oldukça kısadır. Genel olarak haftada 1 gün olacak şekilde 5 gün boyunca vücuda takviye verilir. Seanslar 15 dakikada tamamlanır. Tedavinin süresi hastaya göre değişiklik gösterebilir. Uygulama sonrasında hastaneye yatış gerekmez. Bu nedenle hasta, uygulamadan kısa bir süre sonra normal yaşantısına dönebilir.
Glutatyon Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Glutatyonun vücutta önemli bir etkisi bulunduğu bilindiği için birçok hastalıkta glutatyon takviyesi tercih edilir. Bu hastalıklar genel hatlarıyla şu şekildedir:
• Kalp hastalıkları
• Karaciğer hastalıkları
• Aşırı alkol tüketimi
• Yaşlanma
Bu tür hastalıklarda takviye yapılabilir. Fakat takviye öncesi gerekli kontrollerin yapılmış olması önemlidir. Ayrıca hekim tarafından önerildiğinde takviyeyi içeren tedavi uygulamalarına başvurulur.
Glutatyon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Tedavinin uygulanamayacağı durumlar da mevcuttur. Bu durumlar şu şekildedir:
• Emziren anneler
• Hamileler
• Çocuklar
Bu tür hastalarda yeterli çalışmalar yapılmadığı için tedavinin kullanılması sakıncalı olabilir.
Glutatyon Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Glutatyon tedavisi pek çok hastalıkta tercih edilmekte olup tedavinin iyi geldiği hastalıklar şu şekildedir:
• Eklem romatizması
• Kalp krizi ve damar sertliği
• Parkinson hastalığı
• Yüksek kolesterol
• Diyabet
En güçlü antioksidanlar arasında yer alan glutatyonun vücudun korunması açısından önemli olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalık oluşumunu engeller.
Glutatyon Tedavisi Yan Etkileri Var mı?
Glutatyon tedavisinin çeşitli yan etkileri mevcuttur. Bu yan etkiler, oldukça minimal düzeydedir. Genellikle enjeksiyon bölgesinde kızarıklık ve morarma görülür. Bunun yanı sıra tahriş de görülebilir. Öte yandan oldukça nadir bir şekilde görülmekle birlikte vücut ağrıları, karın krampları, ishal, titreme gibi yan etkiler de ortaya çıkabilir.
Acil Servis, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Getat, Göz Hastalıkları başta olmak üzere pek çok bölümde hizmet vermekte olan Özel Kardelen Tıp Merkezi; vücuttaki glutatyonun seviyesini arttırmak için başvurulan tedavi uygulamalarını da gerçekleştirmektedir.
Hiç yorum yok